Сергей Станишев, Младен Червеняков, Татяна Дончева и Янаки Стоилов ще се борят за лидерския пост в БСП

Окт 18, 2009 Новини БСП 0 1134

Членът на Комисията по предложенията за общопартиен избор Анна Янева докладва за постъпилите предложения за председател на партията

Членът на Комисията по предложенията за общопартиен избор Анна Янева докладва за постъпилите предложения за председател на партията. Сергей Станишев, Младен Червеняков, Татяна Дончева и Янаки Стоилов ще се борят за лидерския пост в БСП.

В изказването си пред делегатите Младен Червеняков заяви, че от Конгреса зависи дали ще остави БСП като партия на прехода или ще я ориентира към бъдещето. Той предложи да се създаде работна група в БСП, която да следи действията на сегашното правителство.  По думите на Червеняков трябва да се изготви документ „100 дни - 100 лъжи" за управлението на новото правителство. Според него БСП трябва да изготви и Национална стратегия за бъдещето на България.

Красимир Премянов изтъкна, че структурите на БСП трябва да станат активен генератор на политиките на партията. По думите му е нужна сериозна организационна реформа в партията и промени в Устава на БСП.

Да се обединим в единна координатна система и да вървим напред, призова от трибуната Георги Пирински. По думите му трябва БСП да заяви ясно, че има предложения за управлението на страната, които са по- добри от сегашните.Пирински изрази тревогата си, че доверието в БСП пада и доброто име на партията е накърнено. По думите му е необходимо да се дебатира по организационното състояние на партията и политиките, които води тя.

Няма съмнение, че тройната коалиция беше необходима на България за влизането в ЕС. Проблемът е, че не отстоявахме нашата политика, дори с риска за предсрочни избори, заяви от трибуната Янаки Стоилов. По думите му БСП трябва да е преди всичко партия на труда, на бедните, средните и онеправданите.

     В изказването си Дора Янкова обърна специално внимание на ситуацията в българските общини и затрудненията, които изпитват заради икономическата криза. Бяхме в работещо партньорство с правителството последните четири години. Кризата започна да смъква общините надолу и средата на 2009 г сме в структурен дефицит, заяви Янкова.  Тя призова социалистите да пренастроят часовниците си и да бъдат по- близо до хората. По думите й трябва да се проведе дискусия за визията на страната до 2020г. Трябва от сега да зададем тона каква България виждаме, каза още Янкова.

            Председателят на Младежкото обединение в БСП  Явор Гечев представи пред делегатите виждането си за развитието на обединението и ролята на младите във формирането на политиките на БСП. Ние се обединихме, защото за сериозните резултати в политиката ни трябва единство, нужна ни е подкрепата на зрялото поколение, заяви Гечев.  На младите ни се работи, искаме да сме добър екип, който прави реални политики, каза още лидерът на младежите.

            Румен Овчаров изрази задоволство от включването на предложенията, направени на Градската конференция на БСП-София, в платформата, предложена от председателя на партията. От трибуната Овчаров предложи 50% от финансирането на БСП да се отделя за  структурите на партията по места. По думите му БСП е загубила моралната си опора и лицето си на партия с компетентни и подготвени хора. Не е възможно промяна в партията без промяна на върха, каза още Овчаров. В оценката си за изминалия управленски мандат той заяви, че левицата е успяла да докаже, че БСП е партия на реалностите и че е способна да подобри живота на хората.

Като основна задача пред БСП Румен Петков посочи съхраняване доверието на симпатизантите на левицата и формиране на политики, водещи до разширяване на влиянието на партията. По думите на Петков е необходимо ръководството да отговори защо БСП претърпя изборна катастрофа и какви са целите и задачите на БСП до следващите избори. Петков изрази своето притеснение от капсулирането на партията и липсата на диалог с членовете на БСП и обществото като цяло. Допуснахме да се внуши, че мандатът е провален, а това далеч не е така, категоричен беше Петков. По думите му правителството не е успяло на чуваем за хората език да обясни успехите си.