Велислава Дърева: Левицата винаги е имала най-правилното, най-почтеното отношение към Русия

Мар 02, 2016 Новини БСП в медиите 0 972

Бойко Борисов е “пощенски гълъб” на турските интереси

„Левицата винаги е имала най-правилното, най-почтеното отношение към Русия”. Това заяви в предаването за лява политика „Червена линия” по радио „Фокус” журналистът Велислава Дърева. По думите й връзките между България и Русия са много далеч във времената - ние сме дали на Русия кирилицата и православието, Русия ни е дала Освобождението. „Това са изумителни отношения в историята и само непочтени хора могат да отричат тези факти”, каза още журналистът. Тя добави, че на 3 март няма да празнуват само тези, които 25 години ни говорят, че няма робство, а едно присъствие, съжителство. „Внушават ни го, защото като няма робство, Русия няма от какво да ни освобождава”, обясни Дърева. Тя бе категорична, че за 25 години българските политици, в голямата си част, са направили всичко – и възможното, и невъзможното – да съсипят отношенията ни с Русия.
Бойко Борисов е “пощенски гълъб” на турските интереси
           „Бойко Борисов е пощенски гълъб на турските интереси – това е невероятна слепота, защото в Турция главната стратегия е стратегическата дълбочина, формулирана от Давутоглу за възвръщане на влиянието на Османската империя”, заяви още Дърева. По думите й в момента заради шепа политици, излизаме като неблагодарници в очите на Русия и в същото време – васали спрямо османските тежнения на Турция.
Правителство направи всичко възможно, за да попречи на кандидатурата на Бокова
Според Дърева правителството е направило всичко възможно, за да попречи на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. „Знам със сигурност, че външният министър вече изпраща инструкции до нашите посланици да работят срещу г-жа Бокова”, добави журналистът. По думите й кампанията срещу Ирина Бокова тепърва започва и тя се движи от българските управляващи.
Управляващите не отстояват интересите ни по темите за ТТИП, бежанците и отношенията с Русия
Велислава Дърева е на мнение, че отстояването на независима политика в ЕС и НАТО зависи от поведението на българските политици и държавници. „За съжаление, ние нямаме нито политици, нито държавници. България беше приета в ЕС след многогодишно изнудване и рекет – да унищожим своята индустрия, ядрена енергетика, здравеопазване, образование, наука”, каза още тя. Според нея целта на споразумението по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции е тоталното подчинение на ЕС на американските интереси и откъсване на Европа от Русия, защото „американският интерес знае, че прекъсването на тези връзки ще съсипе ЕС и ще им даде възможност да определят политиката в Европа”.
          Дърева каза също, че и по отношение на бежанците няма защита на националния ни интерес. „Външната политика в този момент изисква висш дипломатически пилотаж. В България не само, че няма пилот в самолета, а самолет няма, дипломатически”, добави тя.
Българската политика по отношение на санкциите за Русия е съвършено безотговорна
Велислава Дърева бе категорична, че поведението на българското правителство е тежко васално и служи на чужди интереси, но те не са руските, както си въобразяват хоноруваните русофоби. По думите й правителството работи с всички сили срещу българския интерес. „Отношението на българския народ към Русия не може да бъде изчегъртано, няма как да бъде изтрито”.
И най-самоубийствената политика не може да унищожи тези връзки”, заяви журналистът. Според нея всяка стъпка към подобряване на нашите взаимоотношения с РФ трябва да бъде приветствана. „Правителствата идват и си отиват, народите остават и никой не може да им попречи да бъдат приятели и да се обичат”, завърши Велислава Дърева.