Сергей Станишев "На четири очи"

Окт 12, 2009 Новини БСП 0 1706

Не подавам оставка, защото смятам, че нося отговорност пред членовете на БСП, пред тази, които са ме избрали като лидер на партията, т

Не подавам оставка, защото смятам, че нося отговорност пред членовете на БСП, пред тази, които са ме избрали като лидер на партията, т.е. конгресът и затова не смятам че трябва да заставам в позата на някой, който е обиден, разочарован и който в труден момент бяга от позицията. Тези, които ме познават добре знаят, че за мен лидерският пост не е самоцел. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев в предаването „На четири очи” по Нова телевизия. Според него това, че не е подал оставка не е заинатяване, а е стремеж да носи отговорност като лидер на партията, когато сегашното правителство е изключително враждебно и води целенасочена кампания срещу БСП. Много по-лесно за него в личен план е да се оттегли, но не смята, че алтернативните кандидати за лидер на БСП са много по-добри за партията от него. Важното за него е БСП каква политика ще води, какви поуки си е извлякла от наказанието, което получи от българските граждани и по какъв начин ще се държи като опозиция по отношение на сега управляващите. Той каза, че хора извън БСП твърдят, че има юридически проблем за удължаване на мандата му.
Според него България се превръща в една полицейска държава. Държава, в която с манипулации, с фалшива информация, с дописки във вестници срещу пари може да се създадат маса интриги и неверни неща и всеки един може да бъде опандизен в нашата страна, смята той и допълни, че не се водят разговори за сериозните смислени проблеми, които засягат проблемите на всеки един човек.
Станишев категорично отказа да назове имената на тези депутати от неговата партия, които той смята, че са доста критични и вместо да работят като фигури от опозицията, те ходят в МС, за да водят свои договорки. На конгреса той ще вади политически тези, а не компромати.
Във връзка с предложението за публичен дебат между настоящото и бившето правителство бившият министър председател заяви, че е би приел. По Повод обвиненията, че е оставил тежко наследство на новия кабинет той посочи, че за първите 6 месеца от годината неговото правителство е похарчило 34% от капиталовите разходи, които са залегнали в бюджета. „За същия този период Столична община е похарчила 65% от капиталовите разходи, които са залегнали за 2009 г. в бюджета на Столична община”, добави той.