Националният съвет на БСП единодушно одобри Георги Кадиев за кандидат за кмет на София

Окт 10, 2009 Новини БСП 0 1734

  Ръководството на левицата взе решение на предстоящото заседание на 47-мия Конгрес на партията да бъдат приети политическа декларация  и платформа за действие за развитие и промяна на БСП и България   Националният съвет на БСП единодушно одобри Георги Кадиев за кандидат за кмет на БСП на София

 

Ръководството на левицата взе решение на предстоящото заседание на 47-мия Конгрес на партията да бъдат приети политическа декларация  и платформа за действие за развитие и промяна на БСП и България

 

Националният съвет на БСП единодушно одобри Георги Кадиев за кандидат за кмет на БСП на София. Това обяви говорителят на партията Корнелия Нинова на пресконференция.

Ръководството на левицата взе решение на предстоящото заседание на 47-мия Конгрес на партията да бъдат приети два документа - политическа декларация  и платформа за действие за развитие и промяна на БСП и България. Политическата декларация ще съдържа оценка на загубата, причините за това, което се случи с БСП на изборите, състоянието на партията след изборите, оценка на управлението досега, както и волята за промяна и развитие на БСП и България. Проектът на платформата включва темите: конституционализъм, парламентарна дейност, местно самоуправление, развитие на пряката демокрация, нов информационен обмен във и извън БСП, политически и граждански кампании и проекти, коалиционна политика, партньори и път към гражданското общество, ефективно функциониране на структурите на партията и кадрова политика.

Комисията по подготовка на документите за Конгреса ще приведе текстовете на проектодокументите в окончателен вид, който ще бъде утвърден от Националния съвет преди самия Конгрес.

На заседанието си днес ръководството на БСП одобри и законодателната програма на Парламентарната група на Коалиция за България. Левицата предлага увеличаване на минималната работна заплата на 280 лв. или въвеждане на необлагаем минимум от 240 лв.; въвеждане на данък наследство над 500 000 лв. 10%, над 5 млн. лв. 20%; увеличаване на максималните осигурителни прагове; намаляване на данъчната ставка за облагане на едноличните търговци от 15 на 10%. Депутатите от Коалиция за България ще се борят за запазване на социалните придобивки, които предишното управление постигна. От левицата предлагат увеличаване на средствата за здравеопазване и образование, както и ограничаване на административната регулация.

Коалиция за България ще внесе промяна в Кодекса на труда за удължаване на срока, в който е допустимо прилагането на работа на половин работен ден с доплащане от държавата. Социалистите искат промяна в Кодекса за задължително социално осигуряване, промяна в АПК и дискусия за въвеждане на мълчаливото съгласие. Сред законите, които според левицата имат нужда от промяна, са: Закона за обществените поръчки, Закона за конфликт на интереси и Закона за защита на  потребителите.

„Най-важно е участието ни при обсъждане на Закона за Бюджет 2010г.", изтъкна Нинова. По думите й Коалиция за България е против драстичното увеличаване на акцизите. Социалистите не са съгласни с намеренията на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране и да повиши минималния осигурителен праг. Намаляването на осигурителната тежест с 2 пункта също няма да бъде подкрепено от левицата.

Корнелия Нинова заяви, че на днешното си заседание Националният съвет на БСП не е обсъждал включване на допълнителни точки към одобрения вече проект на дневен ред за Конгреса. Говорителят на БСП изтъкна, че самият Конгрес ще одобри проекта на НС за дневен ред. По време на самото гласуване може да бъде предложена допълнителна точка. Ако бъде подкрепена от делегатите, тя ще бъде включена. „Не затваряме вратата за този дебат на предстоящия другата седмица Конгрес", добави Нинова. Според нея  важен е политическият елемент от дискусията на Конгреса - дали ще се състои дебат по платформи и по визия за развитието на БСП и лидерски дебат.