Европейските социалисти в Рим: не на ограниченията, повече пари за социални плащания

ПЕС иска да обедини силите на всички свои партии-членки на национално ниво, за да представи ясна алтернатива на политиката на строги икономически ограничения в Европа

„Време е да се изправим срещу идеологията на строги икономически ограничения и да върнем Европа обратно на пътя към растежа и работните места. След 8 години на жертви и еднопосочни политики, гражданите очакват от нас да им предоставим възможности.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на среща в Камарата на депутатите в Рим. Италианският министър на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан също взе участие в нея. Лидерът на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела се обяви за фискална гъвкавост от страна на институциите на ЕС.

По идея на Станишев на срещата бяха поканени председателите на националните парламенти, представители на лявото политическо семейство, и лидерите на националните парламентарни групи на левите партии в ЕС. Целта е да се създаде работеща мрежа от парламентаристи, чрез която да се обменят добри практики и успешни законодателни инициативи. За координатор на парламентарната мрежа към ПЕС бе избран Андреас Шидер, лидерът на групата на социалдемократите в австрийския парламент.

Партията на европейските социалисти иска да обедини силите на всички свои партии-членки на национално ниво, за да представи ясна алтернатива на политиката на строги икономически ограничения в Европа.

Премиерът на Италия Матео Ренци вече започна този разговор с искането  за компенсиране на страната му заради бежанската криза, като средствата ще бъдат използвани за социални плащания през бюджета. Друг ляв премиер – на Португалия – възнамерява да води преговори с ЕК по отношение на бюджетните ограничения. Антонио Коща води дебат с Комисията, заради предвидената възможност за повече социални плащания от страна на новото правителство.