Всички досега показани алтернативи водят назад, а не напред във времето

Окт 08, 2009 Новини БСП в медиите 0 1721

Големият вододел в БСП ще бъде през 2011 година, когато са местните и президентските избори

Големият вододел в БСП ще бъде през 2011 година, когато са местните и президентските избори. Имаме само две години, в които трябва да се направи много силна реформа вътре в партията. Това заяви секретарят на ИБ на БСП и депутат от Коалиция за България Антон Кутев в сутрешния блок на БНТ. Според Кутев на предстоящото заседание на Конгреса на БСП ще се даде знак за начало на много промени в лицата, политиките и в организацията на партията като цяло. Секретарят на БСП заяви, че са необходими нови лица от поколението млади социалисти. 

„Рано или късно Сергей Станишев няма да е председател. Въпросът е обаче, че всяка такава смяна трябва да се извърши с ясното съзнание какво искаме занапред", изтъкна Кутев. По думите му всички досега показани алтернативи водят назад, а не напред във времето. Според него най- лошото, което би могло да се случи в развитието на БСП занапред е да бъде поведена от човек, който не познава и не може да овладее партията. „В момента Сергей Станишев е в състояние да направи промени в БСП", категоричен беше Кутев.

Депутатът от Коалиция за България отбеляза, че някои хора в БСП по една или друга причина имат изключително лошо име в обществото. „Аз не казвам, че те заслужават това име, аз казвам обаче, че те го имат и че с това си име те предизвикват огромна реакция срещу себе си. Аз съм излизал да защитавам тези хора с ясното съзнание, че защитавам моята партия", заяви Кутев и добави - „Ако аз ще бъда причината БСП да се е провалила, нямам никакви проблеми да се изтегля веднага".

Секретарят на ИБ изрази своето възмущение от факта, че са били оплюти куп фигури от ръководството на партията. „Това е канибалски процес", заяви Кутев. Той отбеляза, че енергията и вниманието на партията се отклонява от вредните за гражданите политики на правителството. Като примери Кутев посочи повишаването на акцизите на цигарите и алкохола, вдигането на възрастта за пенсиониране, предстоящото повишаване на цените на газта. „Замразяват се заплати, не се увеличават пенсии, т.е. върви нещо, което може да бъде наречено геноцид към българския народ", добави Кутев. Той отбеляза още, че един от първите закони на ГЕРБ в парламента е очевидно лобистки, защото защитава интересите и узаконява колекциите на големите колекционери. „Този закон се разглежда, за да узакони тези милиарди в ръцете на сто човека в държавата", заяви Кутев и добави - „Ние вчера се събираме 200 или 300 отявлени социалисти в една зала и започваме да се занимаваме с кой ли не, само не с това".

Според секретаря на БСП най- важно е да бъде запазено единството на партията. „За мен БСП е кауза и няма да работя за друга", каза в заключение Антон Кутев.

 

Може да прочетете пълния текст на интервюто тук.