План на правителството за икономическа стабилност и напредък през 2009 г.

Хасково: Светът е изправен пред лицето на глобална икономическа криза

Хасково:

Светът е изправен пред лицето на глобална икономическа криза. Европейски държави изпадат в рецесия, стотици губят работните си места. Традиционни икономики затягат коланите.

България е в безпрецедентно положение, което може да се окаже показателен урок за стара Европа, обхваната от всеобщо финансово и икономическо цунами. Ние разглеждаме кризата като възможност и шанс за продължаване на политиката за стабилност и всеобхватно модернизиране на страната.

Нашата икономика продължава да бележи ръст. Създават се нови работни места. Увеличават се инвестициите за модернизиране и подобряване на инфраструктурата, за гарантиране и увеличаване на социалната закрила на българските граждани. Икономиката на България, в сравнение с другите развити европейски икономики, е по-стабилна, по-силна и по-сигурна.

В края на 2008 г. икономиките на страните в Европа навлязоха трайно в най-трудния период от своето развитие. В същото време българската икономика отбелязва растеж от 6.8 % - един от най-високите в целия ЕС. Това далеч не е случайност. Планът на българското правителство за укрепване на икономиката дава резултат.

Хората в България трябва да са спокойни и уверени, че ако нашата икономика започне да усеща ефекта от тази глобална криза, ние имаме готовност да приведем в действие един смел и всеобхватен план, който ограничава и противодейства на рисковете.

 

СТАБИЛНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА

Поддържането на валутния борд в страната при настоящия фиксиран курс на лева към еврото гарантира стабилността на икономиката и на финансовата система. Ето защо запазването на сегашния режим е основна част от плана за противодействие на ефектите от кризата. Към края на ноември 2008 г. валутните резерви на страната – в размер на безпрецедентните 28 млрд. лв., осигуряват високо покритие на паричната база и на паричното предлагане. Запазването на положителен баланс (3% от БВП) и благоразумното управление на бюджетния излишък са ключови за стабилността на националната финансова система.

Всички банки в България функционират напълно нормално и стабилно. Българските граждани могат да бъдат спокойни за своите банкови влогове и депозити. Те са осигурени, освен от страна на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, и чрез бързото и своевременно решение за увеличаване на минималния размер на гарантираните депозити с над 150% - от 40 000 лв. на 100 000 лв. Консервативната инвестиционна политика на Фонда и строгият надзор върху дейността на банките гарантират обезпечеността на влоговете и стабилността на банковата система. По този начин осигуряваме защита за парите на хората, като едновременно с това изпращаме твърдо послание, че България и българският народ вярват на своите финансови институции.

 

УКРЕПВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА

Основната цел на плана на правителството „Станишев“ за икономически стимули е да продължи растежа на икономиката и да бъде запазен позитивния бизнес климат.

С нови 5 милиарда и 600 милиона лева увеличаваме капиталовите разходи, разпределени във всеки икономически сектор. Комплексът от тези инициативи ще осигури финансови средства на икономиката като цяло и ще създаде условия за положителен ръст в случай на икономическо забавяне.

При евентуално задържане на стопанската активност и свиване на външноикономическите дефицити е планирана допълнителна инвестиционна програма в размер на 700 млн. лв.

Изграждане на модерна инфраструктура

Инфраструктурата е ключов фактор за конкурентоспособността на националната икономика. Това е инвестиция в бъдещето.

Инвестициите в транспортната инфраструктура на България в условията на криза ще играят ролята на своебразен буфер, като чрез тях се откриват нови работни места.

Планът „Станишев” предвижда всеобхватни и комплексни мерки, за да продължи политиката на обновяване и модернизиране на пътната инфраструктура, въпреки огромната ресурсоемкост.

Над 127 милиона лева до октомври т. г. са усвоени за текущи ремонти и поддържане на пътищата. Обновени са над 2 720 км пътища. Подобрено е отводняването на 1 100 км, подменени са близо 90 хил. м. предпазни огради. За ремонтни дейности на над 200 обекта с обща дължина над 350 км са усвоени около 150 милиона лева.

По този начин стимулираме стопанската активност на населението в регионите, създаваме благоприятни условия за икономическа и търговска дейност на населението, повишаваме комфорта и безопасността.

Планът за подобряване на пътната инфраструктура за 2009-2013 година е още по-амбициозен, с три приоритета за развитие - доизграждане на магистралите „Тракия”, „Струма”, „Люлин” и „Марица”, както и на концесионните проекти „Хемус” и „Черно море”; реконструкция и изграждане на първокласни пътища и рехабилитация, реконструкция и ново строителство на 7500 км пътища ІІ-ри, ІІІ-ти клас и транзитни пътища. 

Планът „Станишев” предвижда да модернизираме съществуващата и да изградим нова инфраструктура и същевременно дори в условията на икономическата криза да запазим социалната функция на железопътния транспорт.

Ще продължи електрификацията и реконструкцията на 150 км. ж.п. линия Пловдив-Свиленград, която е основната транспортна връзка между България, Турция и Средния изток.

Към края на юни 2009 г. ще приключи строителството на железен път и електрификация на участъка Крумово-Първомай.

Приоритетен за нас проект е и рехабилитацията на железопътната инфраструктура в участъците на ж.п. линия Пловдив – Бургас. През 2009 г. ще приключи ремонтът на участъците Карнобат-Дружба и Дружба-Бургас.

Друг важен проект на обща стойност 222 млн. евро, който ще стартираме през 2009 г., е удвояването и електрификацията на ж.п. линията Карнобат – Синдел.

Ще инвестираме и в изграждането на интермодален терминал на територията на град София на обща стойност 26 млн. евро. Развитието на мрежа от интермодални терминали и товарни селища ще улесни развитието на всички видове транспорт в България. С реализирането на инвестиционните проекти на НКЖИ за периода 2009-2013 г. ще разкрием нови 8000 работни места средно за всяка година от периода на действие на този проект.

Тези стъпки напред ще спомогнат България да се превърне в пълноценен европейски партньор.

Повишаване на енергийния потенциал

Българската енергетика ще продължи да привлича и осигурява мащабни инвестиции в националната икономика.

За изпълнение през 2009 г. подготвяме енергийни проекти на стойност близо 6 милиарда евро.

Ще приключи изпълнението на три изключително важни проекта, които ще увеличат потенциала за производство на енергия с общо над 800 мегавата - изграждане на нова мощност на площадката на ТЕЦ „Марица Изток 1”, рехабилитация и увеличение на мощностите на блокове от 1 до 4 на ТЕЦ “Марица Изток 2” и изграждане на хидровъзел “Цанков камък”.

През 2009 г. стартираме изпълнението на договор за изграждане на сероочистващи инсталации на блокове 5 и 6 на ТЕЦ “Марица Изток 2” ЕАД и реалното изпълнение на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадка Белене. Проекти от подобна големина ще допринесат за намаляването на безработицата в региона и ще дадат сигурност на хиляди семейства в страната.

През 2009 г. ще приключи проектирането на трансграничния проект НАБУКО, както и подготовката на предпроектното проучване за изграждането на газопроводната система „Южен поток”. Усилията за реализиране на всички тези проекти са израз на нашия дългосрочен ангажимент да гарантираме сигурността на енергийните доставки, като през следващите няколко години ще подпомогнем съществено икономическата активност и ще създадем допълнителна заетост.

Насърчаване на конкурентоспособни инвестиции

Продължаваме да работим за подобряване на развитието на конкурентоспособността на българската икономика.

Предоставяме на разположение 500 млн. лева на Българската банка за развитие. Така ще стимулираме банките да предоставят кредити на малките и средните предприятия, които ще могат да продължат да развиват своята дейност и в същото време да наемат и ангажират повече хора в производствения процес.

За стимулирането и привличането на чуждестранни инвестиции нашият план предвижда 100 млн. лв. за инвестиции в изграждането на модерни бизнес паркове, създаващи повече нови работни места и укрепващи инфраструктурата.

Подпомагаме българските фирми в областта на иновациите, подобряваме условията за развитие на бизнеса, осигуряваме възможност за финансиране и укрепване на българската икономика на международния пазар. Тези цели ще реализираме благодарение на предвидените средства в размер на 2,3 млрд. лв., включващи национално съфинансиране и средства от ЕС за програмния период 2007-2013 г. по Оперативната програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”.

През следващата година ще продължи технологичната модернизация на предприятията, като за това ще бъде предоставена безвъзмездна помощ в размер на 196 милиона лева.

По този начин ще засилим технологичната конкурентоспособност на българската икономика и ще подобрим качеството на живот на гражданите на нашата страна.

Ускорено подобряване на бизнес средата

Ускорено ще подобрим бизнес средата чрез намаляване на бюрократичните пречки при стартирането или прекратяването на бизнес.

Създаваме условия за облекчаване и ускоряване на процедурата по регистрация на фирми чрез успешното функциониране на електронния търговски регистър. Създаваме регулаторна система, която да подпомага конкурентоспособността на страната ни и в същото време да защитава интересите на обществото. Облекчаваме режима за онези, които желаят да инвестират в бъдещето на България, чрез намаляване с 50 пъти наличния капитал за регистриране на дружество с ограничена  отговорност – от 5000 лв. на 100 лв.

Улесняваме хората да осъществяват бизнес у нас, като поддържаме нашата благоприятна и стабилна данъчна политика. Данъчните ставки върху корпоративните и личните доходи са най-ниските в ЕС.

Правителството не предвижда промяна, още по-малко увеличаване на данъците.

Включването на държавата като трети осигурител е също израз на дългосрочната ориентация на икономическата политика. От 1 януари 2009 г. държавата ще се включи като трета страна в разпределението на фонд «Пенсии».

Чрез реформата на социалното осигуряване работодателят печели нови 2.4 пункта намаление в общата осигурителна тежест. Това гарантира по-ефективен реален бизнес и по-висок растеж, излизане на светло и истински буфер срещу очакваното намаляване на инвестиционната активност в резултат на финансовата криза.

Модернизация на българското земеделие

По отношение на селското стопанство правим огромна крачка напред и инвестираме 211 млн. лева под формата на субсидии за фермерите в цяла България. Предвиждаме средства в размер на над 110 млн.лв. за изплащане на държавни помощи за растениевъдството и животновъдството и в подкрепа на млечното животновъдство. Ще бъдат предоставени също така и инвестиционни кредити на земеделските производители в размер до 80 млн. лв., както и временни финансови помощи до 15 млн. лв.

През 2008 г. стартира и Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., по която на земеделските стопани ще бъдат отпуснати общо 5 млрд. евро, от които 2 млрд. евро под формата на директни субсидии. Специално ще бъдат подпомогнати и близо 35 хиляди стопанства от планинските и другите необлагодетелствани райони. Общо по Програмата за развитие на селските райони за одобрените проекти до края на 2009 г. сме предвидили над 1 млрд. евро.

Земеделските стопани са важна част от българската икономика и всеки един от тях ще има възможност да получи финансова подкрепа. Усвояването на всичките предвидени средства зависи от тяхната инициативност и желание за развитие.

 

ГРИЖА ЗА ХОРАТА

Достъп до подходящо работно място

Продължаваме да прилагаме Националния план по заетостта, който през следващата година разполага със 190 млн. лева за реализиране на основните си цели. Те са  – нови 58 хил. работни места и обучение и професионална квалификация на 16 хил. души.

При временни затруднения пред българските работодатели сме готови да реагираме, като инвестираме 27 млн. лева, за да ги стимулираме да задържат на работа своите работници и служители. Ще предоставим “бонус” за работодатели, които поради производствена необходимост въвеждат намалено работно време за период от 3 месеца и същевременно с това запазват заетостта на своя персонал.

Работниците ще получават средства към намаленото си трудово възнаграждение в размер на 50 на сто от минималната работна заплата. Така ще бъде запазена заетостта на 16 хил. работници и служители, като им се осигури нормално равнище на доходите.

Продължаваме да изпълняваме поетите ангажименти за социална интеграция и равни възможности чрез изпълнението на програми за заетост, по които ще разкрием нови 16 400 работни места. Те ще бъдат в помощ на младите родители и на хората в неравностойно положение.

Отпускането на бюджетни средства в размер на около 61 млн.лв. ще позволи осигуряване на заетост на 9 хил. души със строителни професии по проект „Красива България” и чрез Социално-инвестиционния фонд към МТСП. Те ще работят на 480 обекта в общините за изграждане на социална инфраструктура.

Предприемаме и промени в трудовото законодателство за по-висока гъвкавост и адаптивност на бизнеса. Даваме право на работодателите да въведат намалено работно време поради производствени причини за период от 6 месеца в рамките на една календарна година. Средствата за активна политика на пазара на труда ще се използват не само за насърчаване, но и за запазване на заетостта, което е в унисон с новите условия.

Грижа за уязвимите и неравнопоставените

Планът предвижда разширяване на подкрепата и увеличаване на разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи, което е израз на дългосрочната социална ангажираност към населението. Те ще достигнат над 9 милиарда лева.

Ангажираме се да осигурим по-добра закрила за безработните лица, като увеличим минималното и максималното обезщетение за безработица, съответно на 120 лв. и 240 лв. За пръв път максималното обезщетение за безработица се изравнява с минималната работна заплата. Въвеждаме диференцирано обезщетение за безработица. За периода 1 януари – 31 декември 2009 г., лицата, които са освободени в резултат на влиянието на глобалната криза, ще получават своето обезщетение в размер: 130 на сто от обезщетението за първата половина на периода и 70 на сто от обезщетението за втората половина на периода. Така те ще бъдат стимулирани активно да търсят работа и да избегнат проблемите, свързани със загуба на квалификация и умения.

Подкрепата и грижата за семействата с деца остава първостепенен приоритет за нас, като увеличаваме разходите с 95 млн. лв., в резултат на което, те ще надхвърлят 480 млн. лв. Семейните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование се увеличават с 40%. Помощта ще е достъпна вече за над 920 хиляди деца, тъй като прагът за достъп до семейни помощи се увеличава от 300 лв. на 350 лв. Децата близнаци ще получават с 50 на сто по-висока помощ.

Особено чувствителни и отговорни сме по отношение на децата с увреждания, като родителите на дете с увреждане ще могат да разчитат на минимум 238 лв. месечно като помощ от държавата.

Социалната ни ангажираност е ориентирана в голяма степен и към хората с увреждания, като за тяхната интеграция и подпомагане отделяме 142 млн. лв. Предвиждаме целево подпомагане, предоставяне на медицински изделия и помощни средства, стимулиране на работодатели, които наемат хора с увреждания.

Грижите ни за хората с ниски доходи включват и осигуряване на целева социална защита, като се предоставят помощи за отопление, за които ще бъдат отпуснати 110 млн. лв. през 2009 г.

Неблагоприятното влияние на глобалната икономическа криза изисква засилването на нашата подкрепа и за нашите майки и бащи в пенсионна възраст, които да получават доходи, гарантиращи им спокойни старини. Още от началото на 2009 г. ще увеличим минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст с 10%, а от 1 юли 2009 г. тя ще достигне 137 лв. Ще повишим и максималната пенсия от 490 на 700 лв. За останалите пенсии, както вече се превърна в традиция, сме предвидили увеличение на две стъпки – от началото на април и от началото на юли, като общото нарастване е над 20%. Като цяло, увеличаваме средствата за изплащане на пенсии с 1.25 млрд. лв. спрямо 2008 г.

Продължаваме реформите в образованието и науката

Решимостта да осигурим възможност на нашите деца да се справят успешно с глобалните предизвикателства на утрешния ден ни води до рекордни инвестиции в образованието. Средствата за бъдещето на България ще достигнат до близо 3 млрд. лева.

Усилията в сферата на висшето образование насочваме към разширяване на достъпа, стимулиране на конкуренцията и насърчаване на научната дейност във висшите училища. Инвестициите ни за финансиране на научни дейности и проекти ще достигнат 360 млн. лв., което е с 32% повече от настоящата година.

Продължаваме усилията си да осигурим необходимата среда за по-ефективно взаимодействие на бизнеса, науката и образованието. Създаваме фонд „Научни изследвания и иновации” с ресурс до 120 млн.лв. – с 50 % повече в сравнение с разполагаемия ресурс за 2008 г.

Рекордни инвестиции в здравеопазване

В нашия план са заложени рекордни инвестиции в здравеопазването в размер на над 3 млрд. лв. Значителни средства ще бъдат предназначени конкретно за повишаване качеството на здравните услуги, които българите получават в страната. Тези средства ще бъдат изразходвани за ремонт, реконструкция, модернизация и обновяване на университетски и специализирани болници, центрове за спешна медицинска помощ, многопрофилни областни болници и др. Те ще осигурят и модерна диагностична и терапевтична медицинска техника и апаратура като отчитаме най-новите достижения в съответните области. Специално внимание ще бъде обърнато на техниката за лечение на онкологични заболявания. По този начин ще осигурим по-качествено здравеопазване и ранна диагностика за откриване на заболяването.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Този план представлява подробна пътна карта, която укрепва българската икономика и осигурява защита на българския народ в тези времена на глобална икономическа криза. В сравнение със съседите ни в Европа, българската икономика остава силна пред лицето на кризата. Нашето правителство е предвидило проактивни и широкомащабни мерки, които имат за цел да подсилят различни сектори на икономиката и да повишат жизнения стандарт на всички българи. От мерките за вливане на средства в икономиката до създаването на нови работни места и от мерките за квалификация и повишаване на пенсиите, от подкрепата за нови образователни програми до детските надбавки, това правителство работи активно, за да гарантира, че България ще се „задържи на крака” не само в посока към напредък, но и към изграждане на по-добро бъдеще за всички българи.