Сергей Станишев: Проблемите на БСП са в много тесен кръг някъде по върховете

Окт 06, 2009 Новини БСП 0 1868

  Повечето проблеми на БСП са в много тесен кръг, някъде по върховете, което няма нищо общо с реалните нагласи на партийните членове

 

Повечето проблеми на БСП са в много тесен кръг, някъде по върховете, което няма нищо общо с реалните нагласи на партийните членове. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на партията. Лидерът на БСП изтъкна, че през последния месец по време на обиколката си из страната е имал възможността да чуе  мненията и очакванията на редовите социалисти в по места. „Моето впечатление от тези срещи е, че имам достатъчно силна подкрепа", изтъкна Станишев. По думите му Конгресът на партията е този, който ще определи коя е консолидиращата фигура за БСП. „Имам достатъчно самочувствие да се явя на пряко състезание за лидерския пост с който и да било. Няма проблем да се явя и на общопартиен референдум", добави Станишев. Той изтъкна, че политиката на БСП е важен въпрос, но също толкова важен е и въпросът за това кой ще бъде нейният носител. „Ако почувствам, че съм в тежест на БСП, няма да се поколебая да взема моите лични решения", каза още лидерът на социалистите.

Председателят на БСП заяви, че няма намерение да отговаря на атаките срещу себе си през медиите и ще направи това пред Конгреса на партията. Станишев беше категоричен, че не е използвал своето служебно положение като министър-председател за вътрешно партийни борби. „Смятам, че вътрешнопартийните борби, които се основават на симпатия или антипатия между хора от БСП, в това число и членове на НС, не водят до нищо добро", заяви лидерът на социалистите. По думите му много от проблемите, които БСП има, си ги създава сама, като в много случаи това е абсолютно изкуствено.

Сергей Станишев изрази своето неодобрение за това, че правителството и парламентът работят обърнати към миналото без да се предлагат конкретни решения за българската икономика и за хората в условията на криза. „Не може министрите да се произнасят като съдебна инстанция. Всеки, който е оклеветен несправедливо, ще получи политическа подкрепа от БСП", заяви Станишев.

Бившият премиер изтъкна, че е на лице пълна неяснота и непрозрачност по отношение на основните параметри на бюджета за 2010г. Липса ясна съласувателна  процедура, не само в рамките на изпълнителната власт, но и със социалните партньори и с НСОРБ. Заедно с това правителството постоянно дава противоречиви сигнали по ключови теми. За пример Станишев даде нивото на акциза на цигарите. По думите му ако се реализира намерението на финансовия министър за драстично увеличение на акциза, това ще бъде фатален удар за състоянието на Булгартабак. Повишаването на акцизите натоварва и значителна част от населението, при условие, че не се планира увеличаване на доходите, а намеренията са по- скоро за замразяване.  „Не подкрепяме намаляването на осигурителната тежест с 2 пункта, както е анонсирано от правителството", заяви Станишев. Той обясни, че намаляването на осигуровките ще отвори много сериозна дупка в приходната част на бюджета. 

Лидерът на БСП предупреди, че е на лице ясна тенденция към овладяване на държавата от една силно централизирана партия и нарушаване на баланса на институциите. По думите му управляващото мнозинство се стреми да овладее независими регулаторни органи в държавата. Като примери Станишев посочи законопроекта по отношение на Бюрото за контрол на СРС, сливането на КРС и СЕМ, КЗК, КПМ. „По всички тези намерения, особено тези, които започнат да се реализират, ние ще имаме много ясна позиция на противопоставяне и в това число сезиране на Конституционния съд", заяви председателят на БСП.

По повод кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар бившият премиер коментира, че към подобни въпроси не би трябвало да се подхожда партийно и е необходима дискусия в българското общество, каквато за съжаление липсва. Станишев даде пример с избирането на предишния български еврокомисар, когато като премиер той се е водил от разбирането, че България трябва да избере този, който ще свърши най- добра работа за страната. „Г-жа Румяна Желева със сигурност има своите качества, но тя е не толкова известна и авторитетна засега в европейските институции", коментира Станишев.

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук