Михаил Миков: Г-н Кабан, обиждате суверенна България и българския народ

Янр 10, 2016 Новини БСП 0 1558

Ценностите, за които говорите, са в нашата Конституция. Необходимо е само да я спазваме

Председателят на БСП Михаил Миков определи като обида за суверенна България и българския народ изявление на посланика на Република Франция г-н Ксавие Лапер дьо Кабан на кръгла маса в Пловдивския университет по проблемите на правното образование у нас. Коментарите са манипулативни, будят недоумение и съжаление и могат да компрометират традиционно добрите отношения между двата народа, предупреждава Миков в писмо до дипломата, копие от което бе изпратено и на френския министър на външните работи Лоран Фабиус. Според лидера на социалистите става въпрос и за опит за намеса във въпроси, които са извън компетентността на г-н Кабан, който сам признава, че не е юрист.

В речта си от 7-ми януари френският посланик заявява, че последната реформа на правното образование в България датира от 1994 г., по думите му – „във време, когато с катастрофалното правителство на Любен Беров и преди открито целящия връщане на режима опит с правителството на Жан Виденов, управляващите от бившата българска комунистическа партия правеха всичко възможно нищо да не се променя“. В отговор председателят на БСП припомня, че кабинетът „Беров“ е представлявал единствена възможност за гарантиране на политическа стабилност в България към онзи момент и оставя без коментар въпроса за това как бе свалено правителството на Жан Виденов. Миков обаче подчертава, че всички български граждани изпитват неудобство от обругаването на законно избрани български правителства.

„Не мога да отмина без реакция думите Ви за „управляващите от бившата комунистическа партия”, които правели всичко нищо да не се променя, а пък правителството на Жан Виденов дори целяло открито връщане на режима. Простете, господин посланик, но това Ваше виждане показва непознаване на историята на България!“, заявява Михаил Миков. „Като председател на Българската социалистическа партия, наследник и правоприемник на Българската комунистическа партия, остро възразявам на подобно невярно и манипулативно твърдение. Правителството на Жан Виденов никога не е правило нито открит, нито скрит опит за връщане на каквото и да наричате “режим”. Нека само Ви припомня, че това е правителството, което през декември 1995 г. подаде молба за членство на България в Европейския съюз, за да може друго правителство, ръководено от “бившата комунистическа партия”, да подпише договора за присъединяване 12 години по-късно“, пояснява лидерът на българската левица.

Миков е категоричен, че Българската социалистическа партия не е и никога не е била пречка за реформите в България, а често е техен основен двигател. Според социалистите обаче не може под лозунга за реформи да се отнемат права на хората, както се случва това днес в здравеопазването, образованието, социалната сфера и икономиката. „Защото и днес, в европейска България, здравеопазване, образование и култура, под “благотворното” влияние на пазара, не могат да достигнат предишни достижения. И това не е носталгия“, пише председателят на БСП.

Лидерът на социалистите атакува и тезата на посланик Кабан, че „демокрацията може да бъде само либерална”, като посочва, че историята ясно е показала, че има и социална демокрация. „Считам, че не е редно Вие да се ангажирате само с едната гледна точка за развитието на обществото. Това в крайна сметка е въпрос, който всеки народ решава сам. Поради това намирам изказването Ви за непремерено и съдържащо елемент на подценяване на българските граждани сами да преценяват каква демокрация искат“, обръща внимание Миков.

„Застъпеното в изказването Ви противопоставяне на естественото и на позитивното право спрямо абстрактни ценности и принципи е опасно. И макар и да не сте юрист, вярвам, че ще ме разберете. Разбирането за правото просто като инструмент и подчиняването му на политически цели често е захранвало най-мракобесни идеологии“, пише Миков. „А що се отнася до естественото право в съвременните условия на ХХ и ХХІ век на писано право, връщането към неговите принципи и правила се извършва чрез изричното им закрепване в универсалните и регионални международни актове, които демократичните държави са ратифицирали и се задължават да спазват“, отбелязва председателят на БСП. По думите му конституциите на съвременните демократични държави, включително и Конституцията на България от 12 юли 1991 г. и като цяло текущите закони в годините на прехода, се придържат към тях и към социалната справедливост, макар че не винаги я постигат. Според лидера на социалистите въпросът е, че и когато Конституцията и законите я постигат, те не се прилагат и в това е по-тежкият проблем.

Михаил Миков е категоричен, че би споделил всяка цел, ако тя е повече справедливост и демокрация, като припомня, че тази цел са споделяли и народните представители от Великото народно събрание, които преди 25 години приеха днешната българска Конституция. „Там, в Конституцията, са залегнали всички ценности, за които говорите, включително и ценностите на естественото право. Необходимо е само, вместо да изменяме Конституцията, да я спазваме. Вместо да говорим за върховенство на правото от стълбите на Съдебната палата, да го реализираме в правата и свободите на гражданите в съдебната зала чрез законосъобразните и справедливи съдебни актове, които съдиите постановяват“, подчертава лидерът на левицата.

Вместо да оценяваме отдавна отминали събития, да се запитаме какво се случва днес в България, Европа и света и какво искаме да се случи утре, защото от това, което правим днес, зависи как ще живеят децата ни утре, призовава Михаил Миков. Лидерът на българските социалисти припомня, че тази година има две важни годишнини – 125 години от учредяването на лявата партия на България и 25 години от приемането на българската Конституция. „Те могат да са добър повод за продължаване на дискусията, вкл. и по въпросите, които засягате Вие. И нашата партия ще продължи да бъде активен участник в тази дискусия, за да защити достоянията на демокрацията в България“, заявява председателят на БСП в писмото си до посланик Ксавие дьо Кабан.