Съветници от БСП: Предотвратихме схема за присвояване на атрактивни имоти до „Баба Вида”

ГЕРБ, ДПС, РБ и земеделци отхвърлиха предложенията на социалистите за премахване на Синята зона и за прозрачност на разходите на община Видин

Общинските съветници от БСП във Видин са подкрепили решенията за преобразуване на Общинския пазар и на бившото военно поделение до замъка „Баба Вида” от частна общинска собственост в публична общинска собственост, с което се гарантира, че те няма да попаднат в частни ръце. Това съобщи на пресконференция председателят на групата общински съветници Димитър Велков. Според него  решението е било продиктувано от информацията, че е била подготвена схема за преминаването им в частни ръце чрез изпълнителни листове в полза на фирми, към които общината има неразплатени задължения.

„Като конструктивна опозиция, ние подкрепяме всички решения, които са в обществен интерес и в интерес на видинските граждани, но, за съжаление, не срещаме същото отношение”, посочи Велков. Той даде пример с отказа на управляващото мнозинство в Общинския съвет във Видин – ГЕРБ, ДПС, Реформаторски блок и ЗС „Ал.Стамболийски”,  на последната сесия да приеме предложенията на социалистите за премахване на Синята зона и за приемане на Наредба за прозрачност на финансовите разходи на общината.

Общинският съветник д-р Борил Христов изказа удовлетворение от желанието на кмета на Видин  да продължи започнатите от БСП през 2014 г. действия за разкриване на филиал на Плевенския медицински университет.

Групата съветници обясниха, че не са подкрепили план-сметката за разходите за чистота през 2016 г., в която са предвидени над 1,1 млн.лв. за наем на сметосъбираща техника и на контейнери, тъй като с тези средства общината би могла да закупи собствени мешини и кофи за боклук.