Правителството и европейската комисия ще продължат да работят заедно за напредъка на страната ни и през следващата година

Като ползотворен и открит определиха диалога между правителството и Европейската комисия премиерът Сергей Станишев и председателят на ЕК Жозе Барозу по време на срещата си в Брюксел

Като ползотворен и открит определиха диалога между правителството и Европейската комисия премиерът Сергей Станишев и председателят на ЕК Жозе Барозу по време на срещата си в Брюксел. Правителството и Комисията ще продължат да работят заедно, за да бъде продължен ефективният напредък на реформите в страната ни и догодина, подчертаха министър-председателят и председателят на Европейската комисия пред представителите на медиите в Брюксел след срещата.

 В началото на третата си година от членството си в Европейския съюз ни предстои още много работа. Има още какво да учим като страна-членка на ЕС и се нуждаем от още по-тясно сътрудничество с Европейската комисия. Това подчерта министър-председателят след края на срещата. По думите му, необходима ни е по-голяма експертна помощ както от страна на ЕК, така и от другите страни-членки на ЕС, включително и по отношение на работата с европейските фондове. Реформите обаче са труден и дълъг процес, допълни премиерът.

 Според министър-председателя, не могат да бъдат отречени усилията на правителството през последните 6 месеца както в областта на законодателството, така и по отношение на персоналните промени, контрола и укрепването на административния капацитет в структурите, отговорни за усвояването на средствата от ЕС. Еврофондовете трябва да се управляват ефективно и никой не може да злоупотребява с тях, категоричен бе премиерът в отговор на журналистически въпрос. По думите му, политическите усилия и воля трябва честно да бъдат оценявани и страната ни ще полага още повече усилия за преодоляване на проблемите, защото това е важно най-вече за българските граждани.

 В България има много честни хора, но има и някои проблеми, сред които са организираната престъпност и корупцията и е важно заедно да работим за преодоляване на проблемите, каза председателят на ЕК Жозе Барозу. Комисията наблюдава постигнатия напредък обективно и в тясно сътрудничество с България, подчерта той. Знам, че е свършена огромна работа както в София, така и в Европейската комисия и се надявам, че през следващата година ще видим още по-голям напредък, за да усетят българските граждани всички ползи от членството в ЕС, подчерта още председателят на ЕК. Той бе категоричен, че правилата при усвояването на средствата от ЕС трябва да се спазват и Европейската комисия е пазител на общите интереси на страните-членки и гражданите на Общността.

 Няма второ качество страни-членки на Европейския съюз и България е третирана наравно с всички други държави-членки, изтъкна още Жозе Барозу. Според него е необходимо напредъкът на страната ни да се консолидира, за да се подобри негативният образ на България, който често се тиражира в медиите. За да се случи това, трябва да бъдат постигнати конкретни и убедителни резултати в областта на съдебната реформа, борбата срещу организираната престъпност и корупцията, включително по високите нива на властта. България не е единствената страна нито в Европейския съюз, нито в света, с подобни проблеми и вярвам, че има политическа воля за постигане на резултати, подчерта Жозе Барозу.

 Моето послание към всички политически партии в България е, че процесът на реформи трябва да се ускори, а не да бъде забавян, каза още председателят на ЕК. Необходим е национален консенсус в България относно значението на борбата с организираната престъпност и корупцията, защото това са въпроси с национално значение, допълни още той.

 Премиерът Сергей Станишев и председателят на ЕК Жозе Барозу изразиха удовлетворението си от срещата. Министър-председателят получи признание за активната си роля на последната среща на върха на лидерите от ЕС в Брюксел и високо оцени българската подкрепа за плана на Европейската комисия за борба с климатичните промени и пакета „Климат-Енергетика”. Според Жозе Барозу, българският министър-председател е пример за това, че заедно със защитата на националния интерес може да бъде поддържан и европейският дух. Нуждаем се от силна България в Европа, като гарант за стабилността и просперитета на целия регион, подчерта Барозу след срещата си с премиера Сергей Станишев.

 По време на разговора си „на четири очи” двамата са обсъдили още редица основни въпроси, сред които и Механизма за наблюдение и сътрудничество между ЕК и страната ни. Министър-председателят е информира подробно Жозе Барозу за постиженията на страната ни до момента и за положените усилия от страна на правителството за преодоляване на нерешените проблеми и мерките на правителството за ускоряване на реформите в ключовите сектори. За още по-ефективна комуникация на всички нива са се договорили още премиерът Сергей Станишев и председателят на ЕК по време на срещата си в Брюксел.