Михаил Миков: Бюджет 2016 не дава възможности за икономическо и социално развитие

Nov 20, 2015 Новини БСП 0 891

Депутати от левицата и синдикати обсъдиха бюджета на управляващите

„Обсъдихме параметрите на Бюджет 2016, включително проблеми, свързани с актуализацията. За нас заложената философия не дава възможности за икономическо и социално развитие. Българските граждани тепърва ще усещат все повече от невидимите резултати от управлението на ГЕРБ и неговите партньори в управлението”. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Михаил Миков след среща с ръководството на КНСБ. По думите му има редица социални предложения, които държат реална сметка за състоянието на работещите в отделни сектори на КНСБ, които ще бъдат обсъдени в партията и голяма част от тях ще бъдат предложени от левицата на второ четене. „Надявам се, че и другите парламентарни групи ще проявят разум, защото България, без човешки капитал, няма как да се развива. Това е тежък проблем заедно с демографския”, каза още лидерът на БСП.

Част от въпросите, по които бе изразено единомислие от синдикати и социалисти, бе увеличаването на минималното обезщетение за безработица и връщане на вноската за фонда, от който се обезщетяват работниците, съкратени при несъстоятелност на предприятието. „Процесите в икономиката са такива, че трябва да мислим и за перспективата, и за корекция нагоре в обезщетението”, допълни Миков. Според него българските граждани все повече ще осъзнават какво означава лява и дясна политика и ще го усещат през този бюджет, който по думите му е апотеоз на десния подход, изчерпан в кризисната ситуация в цяла Европа, където около 50% е преразпределението през бюджета. „Ние стоим на равнищата, когато ръстът беше сигурен, безработицата ниска”, направи сравнението Миков.

В срещата участие взеха още зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов и депутатите Петър Кънев, Емил Райнов, Дора Янкова и Георги Гьоков.