Георги Свиленски: С винетките управляващите искат да оправят некачественото строителство на магистралите

Защо българските шофьори и граждани ще плащат нещо, което трябва да го върши строителят, ако има некачествено строителство?

„С винетките управляващите искат да оправят некачественото строителство на магистралите”. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски. Той коментира, че парите, събирани от винетни такси, не достигат за поддръжката и ремонта на пътната инфраструктура. По думите му обаче за това е обходим 1 млрд. лв и ако управляващите вървят по пътя, по който са тръгнали, трябва да направят винетката 300 лева. Социалистът припомни, че те са опитали първо със 150 лв., а сега са се спрели на 97 лв. „Магистралите, които открихме в последните 5 години, не са ли в гаранционен срок? Защо българските шофьори и граждани ще плащат нещо, което трябва да го върши строителят, ако има некачествено строителство?", попита депутатът от левицата.

Свиленски подчерта, че не е валиден и аргументът, че парите ще са и за снегопочистване и косене на трева, защото парите, отпускани до сега от ЕС, на което намаляване се позовават за повишението на винетките, не са били за това. Според него, когато българският шофьор плаща цена, той казва: „Аз искам като платя да пътувам по нормален път, а не сега да ви дам 100 лв., за да може след 3 години пътят да е нормален”.

Не може да плащаш 100 лв., за да минеш по път със 100 дупки

Свиленски бе категоричен, че не може хората да плащат по 100 лв., за да минават по път със 100 дупки между две населени места. Той припомни, че преди 6 месеца министър Павлова е заявила, че в този мандат няма да вдигат винетките и че цената трябва да е социална и поносима. По думите му 67 лв. едва ли е цената, която трябва да е, но на нивото на заплатите, трудовите доходи и живот в България не може цената да се повишава така драстично. „Ако са искали да я повишават в последните 10 години, в 6 от тях ГЕРБ са в управлението, защо не са го казали дори и преди месец, преди изборите?”, попита още той. По думите му с действия като тези и ситуацията с полицаите, военните, такситата всяка седмица трябва да се потушават скандали и протести. „Взехте 16 млрд. лв. дълг. Направете с тях нещо и после кажете на хората, че ако искат да карат по този хубав път, тогава ще плащате”, обърна се той към управляващите. Свиленски даде пример с Цариградско шосе, което е ремонтирано пред 5 години и вече е на вълни и попита кой ще поеме отговорността за качеството. Подобен е случаят според него и с Орлов мост.  

По повод изказването на президента Плевнелиев пред "Индипендънт", Свиленски коментира, че в последните години освен да петни поста, който заема, Плевлениев друго не прави. „Той трябва по-скоро да освободи поста. Не може човекът, който олицетворява нацията, да прави такива изказвания”, категоричен бе Свиленски.