Ивайло Калфин: Непремерените изказвания изиграха лоша шега на египетския кандидат за генерален директор на ЮНЕСКО

Сеп 23, 2009 Новини БСП в медиите 0 1564

Египетският министър на културата Фарук Хосни бе силен кандидат за генерален директор на ЮНЕСКО, но му попречиха непремерените изказвания и насаждането на антисемитизъм, което е в противоречие с целите на организацията

Египетският министър на културата Фарук Хосни бе силен кандидат за генерален директор на ЮНЕСКО, но му попречиха непремерените изказвания и насаждането на антисемитизъм, което е в противоречие с целите на организацията. Това каза пред Агенция „Фокус" Ивайло Калфин - бивш външен министър и настоящ депутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. „По-скоро това създаде настроения в някои страни срещу него", каза още той. Според Ивайло Калфин, това е бил нормален процес на избори и Хосни трябва с достойнство да приеме резултатите. Предишното правителство е оказало солидна подкрепа на Ирина Бокова по време на нейната кампания. Кабинетът е застанал зад нейната кандидатура и кампанията й с Решение на Министерски съвет, отделено е и финансиране на кампанията, проведени са разговори с някои страни да окажат подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова срещу конкретни уговорки, както и самата Бокова е имала възможност да представи кампанията си пред почти всички страни, гласуващи при избора на новия генерален секретар на ЮНЕСКО, припомни Ивайло Калфин. Той добави, че и новото правителство не е оттеглило подкрепата си за Ирина Бокова и институциите са работили добре в подкрепа на нейната кампания.
Ивайло Калфин допълни, че България има опит в опазването на културно-историческото наследство, междукултурния и междуетническия диалог, образованието и ще заеме активна позиция по тези въпроси. Той коментира, че в ЮНЕСКО предстоят реформи и Бокова ще работи за оживяването на основните ценности на организацията, опазването на наследството, образованието и културния диалог. „За малка страна като България, която никога не е заемала толкова високо място в системата на ООН, победата на Ирина Бокова е феноменален успех. Това е постигнато с мобилизацията на всички институции и провеждането на една наистина образцова кампания", каза още той.