Ерик Рангелов предизвиква д-р Вяра Церовска на публичен диспут за Перник

Окт 27, 2015 ПЕРНИК Новини Избори 0 2315

Двамата отиват на балотаж тази неделя

Кандидатът за кмет на община Перник от БСП Ерик Рангелов кани своя опонент от ГЕРБ д-р Вяра Церовска на публичен диспут за бъдещето на Перник. Двамата отиват на балотаж тази неделя. Часът на дебатите е 18.00, мястото е Кабелната телевизия „Кракра”. Така перничани на живо ще видят качествата на двамата кандидати, ще чуят какви са конкретните им решения по част от проблемите на Перник и какви ангажименти поемат, коментира на пресконференция лидерът на общинската организация БСП Ненко Темелков. "Ако и този път д-р Церовска избяга и не се яви, следващия път ще поканим Бойко Борисов, защото очевидно той решава нещата за Перник", закани се той.

БСП обмисля оспорване на резултатите от местните избори пред съда и иска повторно ръчно преброяване на бюлетините заради големия брой недействителни бюлетини, липса на втори печат върху част от тях, разминаване в броя на действително гласувалите избиратели и отразеното в протоколите, неправилно отразени  или неотразени преференции за кандидатите за общински съветници и поради големия брой нарушения на изборния процес, обяви пред журналисти Ненко Темелков. "Ако нарушенията бъдат констатирани отново", ще искаме касиране на вота, кагеторичен е той. От коалиция „Реформатори - Демократи за Перник” вече обявиха недвусмислено намерението си да искат повторно пеброяване на бюлетините, припомни той.

На пресконференция Темелков и Ерик Рангелов коментираха резултатите от вота и хода на изборния процес. "Не сме доволни от резултатите, ще имаме 6 или 7 съветници, което е отстъпление от досега постигнатото", обяви Темелков. По думите му по-лоша организация на избори не е имало. Мотивите му: хаос в секционните комисии, липса на тонери и на хартия, отказ от издаване на копия на протоколи за застъпници и представители на БСП, изключително ниско качестве в попълването на протоколите, разминаване на отразените рeзултати в тях, масово подавани сигнали за купен и корпоративен вот, разбира се, без доказателства.

В деня на вота БСП е подала 10 сигнали в ОИК за нередности, включително и за купуване на гласове. Жена от Студена застава с името и адреса си и предоставя запис на телефона си, на който в обаждане й предлагат да получи 40 лв. ако гласува за определен кандидат. Резултат от сигнала до момента няма, само полицията е иззела телефона на жената.

"Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство заради записа „Купихме си вота” с аргумент, че няма достатъчно доказателства", заяви Ненко Темелков. В постановлението се посочва, че са разпитани Денислав Захариев и Владислав Караилиев, които признават, че такъв запис е имало, но не на тези избори. „Няма давност за такова престъпление и за нас е изненада, че прокуратурата не разследва случая”, каза Темелков.  

"За мен гласуваха част от мислещите хора, които имат отговорно отношение към града си и които са направили рационална преценка за кандидатите", каза кандидатът за кмет Ерик Рангелов, който е сигурен, че те биха могли да бъдат много повече, но не е успял да стигне до повечето от тях. "Купеният вот не е извинение, ние имахме информация, че има намерения за купен и корпоративен вот", каза той. Рангелов обясни, че в кампанията на ГЕРБ не е чул  един конкретен ангажимент, анализ или конкретно решение, но за сметка на това говоренето се е въртяло непрекъснато около това как ГЕРБ ще се погрижи за Перник и ще оправи всички неуредици. "Чувахме, че кандидатът им щял да спечели още на І-вия тур, вероятно е било внушено, че победата на изборите е сигурна", коментира Рангелов. Той бе категоричен, че такова спокойствие може да има само при купен и корпоративен вот.

"Интересен беше диалогът ми с част от пернишкия бизнес, който не иска аз да бъда кмет и на който му е комфортна мисълта кмет да бъде д-р Церовска", разказа той. Основна причина за това нежелание е страхът от моето послание, че общинатаще помага на бизнеса, но и че ще бъде равностоен негов партньор и ще държи поетите ангажименти да се изпълняват, посочи той и подчерта, че пернишкият бизнес не може да бъде началник на общината.

"Разчитам на разумна, рационална и неподплатена с нищо подкрепа от перничани, които искат промяна и не желаят да ги задушават. Със знанията и опита си бих могъл да възродя Перник и да направим първите стъпки към благоденствие", заяви Ерик Рангелов. 
Кандидатите за кметове на Черна гора Диана Атанасова, на Батановци Радослав Петров и на Изток инж. Михаил Михайлов също потвърдиха хаоса и безконтролната работа в СИК-овете на 25 октомври.