Сергей Станишев: Нужна е приемственост при работата с еврофондовете

Сеп 14, 2009 Новини БСП 0 1572

Тревожна е настоящата тенденция да не се подписват нови договори за евросредства   Нужна е приемственост при работата с еврофондовете

Тревожна е настоящата тенденция да не се подписват нови договори за евросредства

 

Нужна е приемственост при работата с еврофондовете. Работата с Европейската комисия не може да започне от нулата, защото не е така просто. Това заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Бившият премиер напомни, че до момента в страната ни са влезли милиарди евро от предприсъединителните фондове и от оперативни програми. Сключени са договори за  около 3,8 млрд. лева и по думите на Станишев е много важно тяхното изпълнение от новите власти, администрацията и самите изпълнители. Лидерът на БСП поясни, че по Програма ФАР са платени близо 700 милиона евро за реализация на инфраструктурни проекти и други, които са важни за българската икономика. По ИСПА - повече от 600 милиона евро и 586 милиона лева са платени по оперативните програми. По Програмата за развитие на селските райони през последната година се постигна много сериозно ускоряване в работата по конкретни проекти. „В условия на икономическа криза, това не е само национален, а и европейски ресурс, който трябва да помогне за запазване на работни места, за подобряване на инфраструктура, за благоустрояване", изтъкна Станишев.

Според председателя на БСП е изключително важно с какъв темп ще се работи занапред по одобряване на проектите за средства по еврофондовете. Станишев определи като тревожна тенденцията, която се появява, а именно- да не се подписват нови договори. Той поясни, че за периода от 15 юли до 15 септември няма нито един нов подписан договор. По думите на лидера на БСП проектите, които бъдат подписани до 31 декември тази година, ще могат да се изпълняват следващите три години. Следващите, по общото европейско право се изпълняват до две години. „Отчитайки състоянието и на българската администрация, и на българските фирми, това може да доведе до сериозни проблеми", предупреди Станишев. Той подчерта, че работата с европейските фондове трябва да е  динамична, отговорна и периодично да се проверява от страна на българските институции. Според лидера на БСП след последния доклад на ЕК през юли и направените в него препоръки, трябва да се оптимизира работата по усвояването на еврофондовете. „Необходим е преглед на администрацията, която се занимава с еврофондовете", добави Станишев.

По отношение на доклада за „Правосъдие и вътрешни работи" председателят на БСП изтъкна, че за пръв път през юни тази година ЕК представи доклад, в който наред с обективните критики присъстваха и много положителни констатации за постигнати резултати. „За пръв път се дават повече от 20 конкретни препоръки в област „Правосъдие и вътрешни работи", добави председателят на БСП. Станишев определи като добра възможност за новото българско правителство отпадането на идеите да се обвърже този механизъм с членството на България в Шенгенското пространство. Според Станишев България може да си постави като цел в следващия доклад през юли догодина този механизъм да отпадне. „Това би могло да стане ако има достатъчно политическа воля и добре свършена работа. Когато има конкретни препоръки, се работи много по-добре и ясно", заяви бившият премиер.

Според Сергей Станишев становището на Консултативния съвет за национална сигурност е добре балансирано. „Този баланс показва общата воля на българската държава да свърши работата, която се очаква както от обществото, така и от нашите външни партньори", каза в заключение лидерът на БСП.