Ако не се изгради АЕЦ „Белене”, след години ще внасяме ток

Сеп 14, 2009 Новини БСП в медиите 0 1860

Защитават се лобистки интереси, които са против развитието на ядрената енергетика, каза Явор Куюмджиев в сутрешния блок на Нова телевизия   Ако не се изгради АЕЦ „Белене", след години ще внасяме ток, стана ясно от диспута на енергийните експерти Явор Куюмджиев (БСП) и Валентин Стоянов (СДС) в предаването „Здравей, България"

Защитават се лобистки интереси, които са против развитието на ядрената енергетика, каза Явор Куюмджиев в сутрешния блок на Нова телевизия

 

Ако не се изгради АЕЦ „Белене", след години ще внасяме ток, стана ясно от диспута на енергийните експерти Явор Куюмджиев (БСП) и Валентин Стоянов (СДС) в предаването „Здравей, България". След 20 години няма да ги има „Мариците", евентуално „Козлодуй" ще бъде на края на живота си, аргументира се Куюмджиев, който беше зам.-министър на икономиката и енергетиката от кабинета „Станишев". По думите му ако се стигне до такава ситуация ще се наложи да се внася ток от Румъния, Турция и Украйна. Защо трябва от една държава, която може да си произвежда сама електроенергията, да се превръщаме във вносител? - попита експертът от БСП.По повод тезите от страна на СДС против изграждането на АЕЦ „Белене" той обясни, че единственият сигурен източник на евтина базова енергия е атомната енергия.

 

Договорът сключен с „Атомстройекспорт" е за 3,920 млрд. евро, беше категоричен Явор Куюмджиев. Той отхвърли внушенията, че според настоящия контракт за „Белене" държавата трябва да плати близо 10 млрд.евро. Заблуждавайки обществеността с такива гигантски цифри, се постига една цел и всъщност според мен се защитават някакви лобистки интереси, които са против развитието на ядрената енергетика, коментира експертът. По време на диспута в „Здравей, България" той отрече и тезата, че изграждането на АЕЦ ще се плаща от джоба на българските данъкоплатци. Куюмджиев заяви, че финансирането на проекта се прави от страна на НЕК и това, че тя е държавно предприятие не значи, че гражданите са ощетени по някакъв начин.

 

Куюмджиев акцентира, че идеите за приватизация на държавния дял от „Белене" крият риск от сериозно повишаване на цените на тока. Той обясни, че ако беше създаден „Син поток", нямаше да се стигне до проблемите с газоподаването, които възникнаха през януари т.г. Куюмджиев определи като грешка приватизацията на електроразпределителните дружества по време на управлението на НДСВ.