Ген. Стефан Стефанов: Добрият кмет не е задължително от управляващата партия

Не понасям популизма и импровизациите, така съм възпитан. А те доминират във вътрешната ни политика, казва кандидатът на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за кмет на район "Младост" 

Стефан Стефанов е роден на 22.07.1951 г. в  Русе. Начално и средно образование завършва в родния си град, по-късно завършва ВНВУ "Васил Левски" и постъпва на служба в Българската армия. Следва обучение във Военната академия "Г. С. Раковски" и на по-късен етап - в Генералщабния факултет. През 2002 г. е произведен в чин бригаден генерал. От края на 2010 г., след близо 40-годишна служба в БА, е приведен в резерва. Председател е на 24-то дружество на районната организация на запасните в "Младост". Семеен, с един син и две внучки. Номерът на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и кандидата в бюлетината е 39.
 
 - Г-н генерал Стефанов, като висш служител на Военното разузнаване идвате от едно деполитизирано ведомство. Как се съчетава държавна служба и общинска дейност с вашата деполитизация?
 - Ще отговоря на въпроса ви, но преди това си позволявам да внеса едно уточнение в него. Военното разузнаване, в което служих около 30 години, беше деполитизирано до 2010 г. Казвам го с тъга. След това един министър на отбраната, той е известен със своите неудачни експерименти в армията, граничещи с престъпления, вкара политиката в служба "Военна информация" и тя вече е политизирана. По отношение на командния й състав. Което за мене лично е престъпление.
 В настоящите избори се включвам по убеждение и вяра. Те не са нито политически, нито религиозни. Убеден съм, че в "Младост" може да се направи повече, а възможностите на сегашната районна администрация са изчерпани. Вярвам, че това може да бъде постигнато в обозримо бъдеще, без да си задължително член на управляващата партия. И още нещо. Да си департизиран не означава да нямаш политически пристрастия. "Сърцето бие отляво", както казва моя съименник Стефан Данаилов. Важното е обаче да не се влияеш от тях при вземането на административни решения в ролята си на кмет на "Младост". Което сега е доведено до абсурд.
 - Какво имате предвид?
  - "Когато един смешник забавлява народа, е комедия, но когато го управлява, е трагедия"- твърдеше един древен философ. Живеем в страната на приказките. Един човек от Банкя ни разказва поредната притча и всички по веригата на държавната администрация му вярват и ръкопляскат. За да е по-сигурно, всички са от една партия с името на цвете. Представяте ли си колко може да бъде в тази ситуация "безпристрастен", "обективен", "прозрачен" и т.н. в решенията си понастоящем кметът на който и да е столичен район. Най-важната му грижа, предполагам, е да полива и поддържа "цветето". Ами ако повехне?  Органически не понасям популизма и импровизациите. Така съм възпитан. А те доминират във вътрешната политика.
 - Политическите платформи на отделните кандидати за кметове си приличат. Можете ли да посочите трите основни стълба на вашата стратегия?
 - Район "Младост" расте и се развива, главно с европейски пари, но се и комерсиализира. Всекидневните проблеми на неговите многобройни жители са извън полезрението на районния кмет и настоящия му екип. Въпреки че през последните години неуредиците и затрудненията се видоизменят, ще се постарая да ги обобщя в няколко групи, които ще бъдат и сърцевината на предизборната ми платформа. На първо място са проблемите, свързани с превръщането на района в привлекателно място за живот и работа на младите хора. Причините се заключават в липсата на необходимата социална подкрепа за тях в провежданата жилищна политика, адекватни грижи за ефективното функциониране на детските заведения, епизодичната подкрепа за поддържането на училищата, болничните заведения и др. Особено тежко е положението в кв. "Горубляне", където цялостната канализация все още не е завършена, а повредите в електрозахранването са всекидневие. Общината не търси съдействието на собствениците и мениджърите на големите фирми и вериги за работа, обучение и по-добра реализация на младото поколение. Към решенията на изброените проблеми може да се пристъпи веднага, чрез отстраняване на първопричините, което е в правомощията на районния кмет. На следващо място са въпросите, свързани със сигурността, опазването на живота и имуществото на жителите на район "Младост" и издигане достойнството на гражданите, отдали живота си за родината ни. Предлагам управление, което не само да промени, но и да преобърне представата на хората за собствената им значимост. Тази цел може да бъде постигната единствено и само ако бъде заличена дистанцията между кмета и жителите на района. Както е казал Левски, "Дела трябват, а не думи..."
 В качеството на коректив на моите действия ще разчитам на мнението на съгражданите си. Всеки, който пожелае сега, може да отправя своите предложения и искания на лични срещи, а впоследствие ще има неограничен достъп до кмета. Ще го превърна в традиция. Дори и за членуващите в цветната партия. Ако все още я има.

Васил Попов 
Дума 16. Октомври 2015 , брой: 238