Кметът Кольо Милев: Промяната в Сливен се случи

Ако не бяхме предприели правилните стъпки, нямаше да имаме нито воден цикъл, нито ремонт на ларгото и още над 20 проекта, категоричен е кметът 

Кольо Милев е кмет на община Сливен от 2011 г. Бригаден генерал от 2008 г. До 2010 г. командва Стрямската бригада в Карлово. Преди това е командир на инженерно-сапьорна бригада в Белене. През 2005-2006 г. е главен координатор на поделенията на Българската армия, участващи в предотвратяването на наводненията по поречието на р. Дунав. Награден с медал "За заслуги" от президента на България за приноса му за недопускане на наводнения по поречието на р. Дунав през 2006 г. Инженер по подемно-транспортни, пътностроителни и специални машини. Роден е на 26 юли 1953 г. в с. Рудник, област Варна. Женен, баща на син и дъщеря. На предстоящите избори той отново е кандидат на БСП за кмет на Сливен
 
- Г-н Милев, кандидатирате се за втори мандат. Кои от нещата, които се случиха в общината по време на мандата, бихте посочили като свой успех или постижение на екипа ви?
 - Преди 4 години Сливен имаше генерален проблем. Спрени европроекти, съмнителни рамкови споразумения и разкопани улици - с това свързваха името на общината. Казвам това, защото всяка равносметка трябва да има отправна точка. Няма община без проблеми, но докато на други места колегите управляваха с обичайния недостиг на средства, с належащи ремонти пр., при нас трябваше да се печели доверие. Големият проблем беше водният цикъл. През август 2011 г. МОСВ и ЕК забраниха всички видове строителни работи по проекта на Сливен заради съмнения в изразходването на средствата. Улиците стояха разкопани от две години, сроковете изтичаха. Националните и европейските институции, от които зависеха парите за Сливен, искаха гаранции, че тук ще се работи по правилата. За няколко месеца - от ноември до април 2012 г., успяхме да възстановим доверието, проектите тръгнаха, започнахме да изплащаме старите задължения. Излизането от тази задънена улица за мен беше ключът за всичко, което постигнахме по-нататък. Ако не бяха предприети правилните стъпки, Сливен нямаше да има нито воден цикъл, нито да спечелим средства за ремонт на ларгото и още над 20 други завършени проекта. Въпреки че трябваше да догонваме, промяната в Сливен се случи. И точно тази промяна трябва да продължи. След сложния възел от проблеми, надявам се, че следващите 4 години нещата тук ще бъдат много по-предвидими и по-лесни.   
- Кои трябва да бъдат приоритетите на този следващ мандат?
 - Промяната трябва да продължи по-мащабно и в кварталите. Да се подмени градският транспорт. Обезателно трябва да продължат ремонтите по уличната инфраструктура в града и в селата. В сегашния мандат се изградиха кръгови кръстовища, но не успяхме да започнем строителството на едно от най-важните - това на "Розова градина". Много проектна работа е свършена - и за кръстовището, и за интегрирания градски транспорт, и за още 8 обекта, по които са правени инвестиционни проучвания и проекти. Спокоен съм, че дори имаме повече проекти, отколкото може да финансираме с бюджета от 26 милиона лева по ОП "Региони в растеж", заделен за Сливен. 
Транспортът е една от най-важните стъпки. В изтеклия програмен период финансиране от ЕС за нови превозни средства имаше само за първите седем областни центъра. Сега новите линии включват и нас. Имахме спечелени средства за техническа помощ - около 500 000 лева, с които изготвихме варианти и прединвестиционното проучване за интегрирания градски транспорт, както и за други обекти. Става дума за изключително амбициозен инвестиционен проект за десетки милиона лева. Ефектът му ще бъде осезаем, тъй като предвижда модернизация на контактната мрежа, нови тролейбуси, табла, велоалеи. Концепцията за транспорта предвижда и синя зона, с която да решим проблеми с паркирането.
 - Очевидно общините ще продължат да разчитат на европейско финансиране за по-големите инвестиции... Какво става, след като проектите вече са факт, успява ли местната власт да поддържа, а и да развива инвестицията там, където има такава възможност? 
- Няма как със собствени сили да правим мащабни проекти, но това не значи, че европейските средства ни решават всичките проблеми. В Сливен водният цикъл е за 64 милиона лева, които няма как да бъдат осигурени по друг начин, освен чрез европейски програми. Имаме добър пример за проект, който започва да се "изплаща". В крепостта "Туида" се вложиха пет милиона лева и от късноантични и средновековни крепостни останки изградихме атрактивен туристически обект. Той работи от началото на годината и посещенията се увеличават всеки месец. Доволни сме, защото има с какво още да привлечем интереса към Сливен. Крепостта не просто е възстановена, показана, а проектът - отчетен. Ние постоянно търсим начини там да се случва нещо - дали концерти, събори или нещо друго... На 19 септември сме поканили голяма звезда на рока да пее на "Туида". Бившият вокал на Рейнбоу и Дийп Пърпъл идва за концерт на "Туида". Това е грандиозно събитие за Сливен, което ще има национален отзвук. "Туида" ще бъде сцена на това мащабно събитие. 
Добри примери могат да се дадат не само там, където нещо се е построило или ремонтирало. Две години реализирахме успешно проект за домашни помощници, които помагат на възрастни, болни, самотни хора - пазаруват, почистват, грижат се за лекарства и пр. След като приключи срокът на европейското финансиране, Сливен стана една от малкото общини, които запазиха домашните помощници. Плащаме на 38 души от общинския бюджет, за да продължат да са всекидневна опора на 100 души от общината, които имат нужда от подкрепа. 
- Какво отличава вас и листата на БСП от останалите кандидатури, които ще се борят за кметското място и Общинския съвет?
 - В Сливен имаме реална възможност да влезем в надпреварата със самочувствие, че сме решили важни проблеми. Преди 4 години БСП ме издигна и подкрепи в битката срещу управляващата партия ГЕРБ. БСП се върна в управлението след осем години без свой кмет. Сега имаме конкретни резултати, много отчетливи разлики с предишния мандат и аргументи, с които да водим тази битка. Най-важното - Сливен има генерално нова посока на развитие и за 4 години направи сериозна крачка напред. Мисля, че като екип сме най-приземени и стоим най-близо до хората. Лично на мен ми се налага да отговарям на много въпроси, търпя остри критики и основателни, и не толкова. Но опонентите ми удобно "забравиха" коя беше отправната точка в началото на мандата. Затова ще разчитаме на реалистите, на хората, които не могат да бъдат манипулирани, защото знаят, че две и две е четири. Тези, които изискват, но и помнят, че преди 4 години много малко неща бяха в ред.
 - Сред конкурентите ви отново е Йордан Лечков. Името му разтресе РЗС, които първоначално смятаха да го подкрепят. Смятате ли, че отново ще победите предшественика си?
 - На последните избори той си получи оценката и като два мандата кмет, и като кандидат тогава на ГЕРБ. Сега Лечков излиза с РЗС, с партията на Николай Бареков, вероятно и с други формации. Мен не ме изненадват партиите зад Лечков, а това, че той разчита на късата памет на хората, щом твърди, че силата му e в европейските проекти. Стана дума за 2011 г., когато бяхме единствената община със спрени средства. И ако моят екип не беше прекратил този модел, проектите щяха да си останат недовършени или на хартия. Не омаловажавам проектната дейност, напротив, но реализацията, отчитането е същинската част. И при нас има проблеми, отстраняваме нередности, гоним срокове, но проектите ни не спират. 
- Очаквате ли проблеми в протичането на кампанията и на самите избори?
 - Надявам се кампанията да не отблъсне хората, а да ги активизира като граждани с позиция. Дали ще бъдат прекрачени границите на добрия тон зависи от всички кандидати. За себе си мога да кажа, че няма да се случи. Очаквам критики от всички посоки. Докато аз съм бил действащ кмет, който е работил, всички останали претенденти са в позицията да критикуват и да обещават. Честно да ви кажа - не се притеснявам от преминаването на границите на добрия тон по време на кампанията. Винаги има щабове и кандидати, които го правят. Притеснява ме прекрачването на една друга граница - тази на истината. А за съжаление в България лъжите се приемат по-лесно за истина. 
- Най-вероятно наесен в подреждането на листите влияние ще окаже и преференциалният вот. Очаквате ли размествания в листата на БСП?
 - Тези местни избори са първи тест за това как работи преференцията в листа за Общинския съвет и размествания са напълно възможни. Надявам се, че преференцията ще донесе повече гласове за нашата листа и извън традиционния за БСП избирател. Само тогава тази преференция ще има наистина смисъл. А дали е работещ механизмът в условията на  избор за местна власт, ще покажат резултатите в края на октомври. 
- Какви резултати ще приемете като победа?
 - Победа за мен ще е да продължа промяната в Сливен с подкрепата на БСП и с повече съветници от партията. Важно е, защото през 2011 година Сливен влизаше в националните, а и в международните новини благодарение на спрените европейски проекти и трагичното състояние на улиците си. Днес Сливен има зад гърба си успешно приключени обекти и такива, които са инвестиция за години напред.

Интервю на Павлета Давидова 
Дума 11. Септември 2015 , брой: 210