Драгомир Стойнев: Българската икономика не може да избяга от случващото се в световната

Сеп 10, 2009 Новини БСП в медиите 0 1758

  Интервю с народния представител от Коалиция за България Драгомир Стойнев във в

 

Интервю с народния представител от Коалиция за България Драгомир Стойнев във в. 24 часа.

 

- Г-н Стойнев, излъга ли предишният кабинет предизборно за реалното състояние на икономиката и бюджета?
- Българската икономика не може да избяга от случващото се в световната. Кризата е глобална и засяга всички. Но у нас тя все още не се усеща, както в други държави като Литва, Латвия и Естония, които доскоро ни даваха за пример. И това се дължи именно на предприетите мерки от предишното правителство - намаляването на осигурителната тежест с 11,4 пункта, влизането на държавата като трети осигурител, увеличаването на капитала в Българската банка за развитие с 500 млн. лв. Това бе адекватна мярка срещу липсата на финансов ресурс за предприемачите.
За 4 години привлякохме над 25 млрд. евро чуждестранни инвестиции, имахме над 6% икономически ръст. Стигна се дотам бизнесът да ни моли да внасяме работници от чужбина - толкова ниска беше безработицата.
Но сега ситуацията е коренно различна. Тази криза е привнесена, тя не се дължи на наши грешки. Затова на новите управляващи им трябва конкретен план за действие на всеки етап. За съжаление, към момента няма нито управленска програма, нито антикризисен план. Управляващите предлагат разнопосочни действия, които си противоречат. Обещаха да намалят осигуровките с 5%, за да създадат 100 хил. работни места. Сега говорят за 2%. С това няма да има никакъв ефект, но пък ще лишат бюджета от приходи. А и проблемът на бизнеса в България не е в осигуровките, а в липсата на пазари. ГЕРБ тръгват в много грешна посока. Започвам да се притеснявам, че основната цел е да изпълнят предизборното си обещание - споразумение с МВФ. Но тези пари не се дават даром - има лихви и трябва да се връщат от всички данъкоплатци.
- Критикувате, но какво оставихте в наследство?
- Вижте изпълнението на бюджета. Към юли месец не сме минали разходите и наполовина. Нека хората знаят, че и тези разходи са главно за заплати и осигуровки.
Да, в началото на януари пренасочихме пари към проектите в готовност да стартират. И тази мярка имаше своя ефект - безработицата в България е все още под средното ниво за ЕС. Но тези разходи за юли представляват 35% от разчета на консолидираната фискална програма.
- От СДС показаха справка на БНБ, според която за 10 дни през юли сте изхарчили 610 млн. лв. Това не е ли драстична сума?
- Средният месечен разход на бюджета е милиард и 200 млн. лв. Нека да покажат за какво са били изразходвани тези средства. Вместо да използват популистки действия, призовавам управляващите към приемственост и последователност. Виждам, че имат трудности с управленската програма, с антикризисните мерки, дори и да предложат работа на парламента. Нека не разваляме постигнатото, да вървим напред, да обединим усилия. Ако трябва, ще помогнем и неофициално, за да не ги излагаме публично. Все пак да не забравяме, че именно г-н Симеон Дянков връчи на нашия финансов министър Пламен Орешарски наградата на Световната банка за топреформатор.
- Казахте, че нашата криза не е толкова тежка. Но именно Пламен Орешарски на правителствено заседание през юни е предупредил, че „бюджетът е на нула, даже на минус" и това излезе преди дни?
- Без бързи управленски действия кризата ще се задълбочи. Опасявам се, че даже през зимата може да се стигне до социални трусове
Бездействието на ГЕРБ започва да ме плаши. А за празния бюджет, Орешарски имаше предвид да не се харчат допълнителни средства. Всеки един финансов министър трябва да е предпазлив. Особено във валутен борд. Министърът едва ли не е длъжен да казва, че пари няма. Пари има, в края на юни оставихме излишък от 177 млн. От 1 юли насред кризата пенсиите се вдигнаха. Благодарение на кабинета „Станишев", а не на този.
- Да, и ви обвиниха в предизборен популизъм.
- Но това бе заложено в бюджета за 2009 г. И все пак пенсионерите са основните губещи от този преход. Сега продължават да ги мачкат - говорим за замразяване на пенсии. Никое правителство не си е позволявало това.
- Премиерът не забрани ли думата „замразявам"?
- Може да е забранил, но това е факт. Заплатите няма да се вдигат. И хората трябва да са наясно, че отиваме към обедняване. А аз не виждам никакви мерки за стимулиране на икономиката.
- Отговорете на основното обвинение - че сте харчили като за последно.
- Ако имахме желание да харчим предизборно и като за последно, самият бюджет 2009 нямаше да бъде създаден с излишък. Можехме да го направим с дефицит, за да си харчим спокойно. Нека проверят. Нали затова създават комисии, които според мен са напълно излишни. Разбирам, че искат да се харесат на народа. Но да върви и другата работа, а не само да симулираме дейност. Миналото ще бъде изяснено, но никой не може да ни отнеме това, което направихме за страната - пълноправно членство в ЕС, създадохме най-ниската безработица, увеличихме значително доходите, привлякохме най-много чуждестранни инвестиции. И че 4 г. държавата забогатяваше.
- Но народът ви отне властта. Как си го обяснявате?
- Според мен не се постарахме да обясним какво е постигнато. Може би не намерихме точните думи. Но в България винаги опозицията е печелила изборите. Загубата е тежка и неприятна, но БСП е партия на над 100 г. Ще я има винаги. Направили сме си анализа, взели сме си поуките.
- Смятате ли, че ако хората бяха усетили по джоба си успехите ви, щеше да се налага да им обяснявате?
- Много са го усетили. Аз лично съм чувал „пенсията ми беше 80 лева, стана 180", „работех на 315 лева, а в края на мандата за 570"
Заварихме коледни добавки от 25 лева, последната година дадохме 150. Знам, че не е достатъчно.
- Какво се случи според вас на срещата между Бойко Борисов и Владимир Путин?
- Не се даде много информация. Но ГЕРБ предизборно се канеха да спрат всички енергийни проекти. Сега изведнъж се говори, че „Южен поток" е приоритетен. Няма да се учудя, ако променят позицията си за АЕЦ „Белене" и „ Бургас-Александруполис". Това са стратегически за страната ни проекти. Не ги прави нито БСП, нито ГЕРБ. Един ден ще се берат плодовете от тях. Тревожат ме обаче посланията им за Българския енергиен холдинг. От него се очаква да инвестира над 7 млрд. евро за тези проекти. Откъде ще ги вземат, ако приватизират дружествата в него? Защото това според мен е целта. Но сега ли е моментът? Искат да го правят през борсата. Вижте индексите! Имаш печеливши дружества с потенциал, които ще бъдат продадени за жълти стотинки. А навсякъде енергийният сектор се окрупнява, за да бъде солиден играч.
- Вие бяхте сред обвитите в тайнственост съветници на премиера, срещу които се разнесе вълна от обвинения - че сте го провалили, че сте управлявали държавата вместо него. Така ли беше?
- Нашата работа бе да работим за един човек, а не да разказваме в медиите за решенията и проблемите на правителството. Целта ни бе не да даваме съвети, а решения на проблемите. Предлагахме по няколко възможни решения, но премиерът Станишев сам избираше кое да приложи.
Атаката срещу съветниците не ми е много ясна
Никога не сме се крили. Аз лично съм готов да отговарям за всичко, което съм вършил. Според мен е политическа атака, която цели напрежение вътре в самата партия.
- Все пак се задава конгрес, сигурно е обвързана?
- Ако е така, много жалко.
- Отчитате ли сега някой свой съвет към Станишев като грешка?
- Не мисля, че съм го подвел с нещо. Но е по-добре да попитате него.
- В момента на дневен ред са скандалите около друг премиерски съветник, който бе и шеф на борда в държавното "Информационно обслужване " - Азер Меликов. Вие се познавате, как възприемате тези обвинения, които стигнаха дори до личния му живот?
- Азер ми беше колега в кабинета на премиера. Но не би било коректно да коментирам неговата дейност. Трябва лично той да го направи.
- А очаквате ли подобна кампания и срещу себе си?
- Такива са действията на сегашното правителство. Започнаха с кампания срещу отделните министерства. Очаквам такава и към агенции и държавни фирми. Нека се харесват на народа. Но да не забравят каква е основната им работа.