Хората спасиха честта на България на Девети септември

Сеп 09, 2009 Новини БСП 0 1618

Днес България се нуждае още повече от силна лява социална партия, според председателя на БСП Сергей Станишев   Сигурно мнозина очакват от мен да направя тежък политически доклад и политически анализ за ролята на Девети септември

Днес България се нуждае още повече от силна лява социална партия, според председателя на БСП Сергей Станишев

 

Сигурно мнозина очакват от мен да направя тежък политически доклад и политически анализ за ролята на Девети септември. Така започна речта си председателят на ИБ на БСП  и председател на ПГКБ Сергей Станишев в препълнената зала на кино „Люмиер" на тържествения концерт по повод 65-годишнината от Девети септември. Вместо да коментира историята той с огорчение разказа за събития, които са белязали празника тази година. Видяхме надписи по Братската могила „Всички комунисти в гроба", видяхме и надписи „БСП = Израел", това разказа лидерът на левицата за паметника, на който социалистите поднасят цветя на Девети септември.

Станишев изрази и острото си несъгласие с декларацията на Синята коалиция в Парламента, с която историческата дата е сведена до началото на „ужасен период за България". По думите му Девети септември не само е период на подем в българското общество, но и символ на победата над авторитарен и регресивен режим.

Тези хора, които почти без оръжие, без подготовка, излязоха в планините - те спасиха честта на България, каза председателят на ПГКБ за участниците в антифашистката съпротива.

Мнозина българи си спомнят за онзи период преди 1989 г. с носталгия, именно заради социалната сигурност, заради достъпното и качествено образование, заради доброто здравеопазване, заради социалната справедливост, каза още Сергей Станишев. Според него именно сега, в условията на криза страната се нуждае от силна лява социална партия.

Лидерът на левицата изрази опасения, че стилът на широката коалиция, която управлява държавата в момента все повече прилича на пълзящ авторитаризъм. Той заяви, че левицата трябва да даде отпор на такова управление и да отстоява ценностите си.

За да отбележат годишнината на събитието дойдоха и членовете на ИБ на БСП Катя Николова, Ваня Добрева и Румен Овчаров, както и стотици ветерани, членове и симпатизанти на левицата. В тържествения концерт взеха участие Христо Чешмеджиев, проф.Снежана Барова, групата „Мистерия на българските гласове", Ани Линчева, Николай Вълчев.

 

Пълното слово на Сергей Станишев може да изтеглите от тук.