БСП в опозиция ще има възможност да се реформира и да разшири доверието на хората към партията

Сеп 06, 2009 Новини БСП 0 1464

  Сергей Станишев: Време е БСП да се отвори към младите хора   Когато една партия е в опозиция, това е времето за нейното вътрешно преструктуриране, за нови идеи, за организационно укрепване

 

Сергей Станишев: Време е БСП да се отвори към младите хора

 

Когато една партия е в опозиция, това е времето за нейното вътрешно преструктуриране, за нови идеи, за организационно укрепване. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев при срещата си с варненските социалисти. По думите му сега е моментът да се направи не само анализ на управлението в последните четири години, но и да се прецени по какъв начин БСП да се реорганизира, за да запази поддръжниците, които има в момента, и да разшири общественото доверие към партията. „Сега е време да се отворим към младите хора", заяви лидерът на БСП.

Станишев поясни, че целта на разговорите му с представители на местните структури на БСП е да чуе позициите и идеите на хората за това какво трябва да прави политическата сила занапред. По неговите думи, той има своите виждания за промяна и  реформиране на БСП, но иска да чуе и мнението на членовете на партията. Със срещите, които провежда из страната, Станишев иска да доизясни платформата си, която подготвя за предстоящия конгрес на БСП, за да може тя да изразява преобладаващото мнение в партията. Лидерът на БСП добави, че всяка критика е добре дошла, стига да е конструктивна.

Според Станишев в последните четири години ангажиментите на левицата в управлението на държавата са довели до това чисто партийната дейност да бъде позанемарена. Забавили са се и много от процесите на отваряне на политическата сила към активните слоеве на населението. По думите на лидера на БСП това най- вероятно са неизбежни етапи за всяка партия, която участва в държавното управление. Трудни бяха и условията, при които в рамките на коалиция с други партии трябваше да се преодоляват много проблеми и да се намират общи решения. По думите на Станишев в рамките на управленския мандат БСП е носила отговорност за всичко, а същевременно не е имала възможност да осъществи всички свои идеи, защото е трябвало да се съобразява коректно с коалиционните си партньори.

"Всяко ново управление по право има 100 дни толеранс, но ние не можем да мълчим, ако виждаме грешки или липса на политика", каза още Станишев. Със съжаление той отбеляза, че много, от нещата, за които БСП е предупреждавала, вече се сбъдват. По неговите думи, например вече се говори за приватизация на Българския енергиен холдинг на ниска цена. Продажбата на „Булгартабак" на цените, които са предвидени, също ще бъде грешка. Станишев беше категоричен, че такава приватизация трябва да се прави, но тя трябва да бъде изгодна за държавата и да гарантира развитието на отрасъла.

Бившият премиер изрази своето възмущение от това, че сегашното правителството и управляващото мнозинство говорят за предходното управление, като се казват много неверни неща. „Ако някой е сгазил лука, той трябва да носи своята отговорност. Ако някой е несправедливо окепазен, БСП ще го защитава", категоричен бе Станишев. По думите му хората очакват ефективна борба срещу корупцията, но ако се тръгне по пътя на показните акции или по пътя на празните обвинения без доказателства, това ще дава само политически ефект за управляващите за известно време. Станишев беше категоричен, че единствено прокуратурата и съдът могат определят дали е имало, или не е имало нарушения.

Според лидера на БСП управляващите не би трябвало да се занимават само с ревизия, но и да обявят антикризисната си програма и да заявят какво ще се предприеме срещу увеличаването на безработицата и съкращаването на доходите на хората.

На срещата си с варненци Станишев обсъди и проблема с реконструкцията на варненския квартал „Виница", улица „Девня" и реализацията на големия проект за водопровода „Камчийски пясъци".