Българските граждани се нуждаят от подкрепата на държавата

Сеп 05, 2009 Новини БСП 0 1759

  БСП ще се противопостави на опитите за социална ревизия или политически реваншизъм от страна на мнозинството     Днес българският бизнес, работещите предприятия и много хора се нуждаят от подкрепа на държавата, с нейните различни инструменти

 

БСП ще се противопостави на опитите за социална ревизия или политически реваншизъм от страна на мнозинството

 

 

Днес българският бизнес, работещите предприятия и много хора се нуждаят от подкрепа на държавата, с нейните различни инструменти. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев пред членовете и симпатизантите на левицата, които се събраха в местността „Копривките" край Пловдив за традиционния деветосептемврийски събор.  По думите на бившия премиер благодарение на цялостната политика на предишния кабинет и антикризисната програма, която стартира, в значителна степен се ограничиха последиците за страната ни от световната финансова и икономическа криза. „Запазваха се работни места в българските предприятия", припомни Станишев. Като успешна мярка той посочи субсидираното от държавата ограничено работно време, благодарение на което много хора запазиха работните си места. Бяха подготвени и проекти по оперативна програма „Човешки ресурси", от които предприятия се възползваха. „Имаше и маса други мерки, защото след като се очаква, както прогнозират икономистите, увеличаване на безработицата, държавата трябва да е на мястото си", добави Станишев.

По думите на председателя на БСП това, за което социалистите са предупреждавали и преди изборите сега се случва. Вече два месеца след изборите правителството не е представило нито антикризисна, нито управленска програма. „Само орязване на разходите не е антикризисна програма", отбеляза Станишев. Според него етапът, в който сегашното правителство е можело да се оправдава с „лошото наследство" отминава. Наближава времето за подготовка на бюджета за догодина, когато отговорността ще бъде изцяло на новото правителство. То ще трябва да покаже по какъв начин ще гарантира, че стандартът и начинът на живот на хората няма да се влошат.

„Съгласно волята на българските граждани БСП ще бъде конструктивна опозиция", каза още Станишев и изрази готовност той и останалите депутати от Коалиция за България да помогнат на колегите си от мнозинството в затрудненията, които имат в управленския процес. Той увери присъстващите, че левицата ще бъде конструктивна опозиция по тези неща, които са национален приоритет, които са полезни за финансовата стабилност и икономическото развитие на страната. „Ще се противопоставим на всякаква било то социална ревизия, било то политически реваншизъм", категоричен беше Станишев.