Управляващото мнозинство не предлага реална политика и няма антикризисна програма

Сеп 01, 2009 Новини БСП 0 1914

  В условията на световна финансова и икономическа криза правителството на Сергей Станишев съхрани социалните придобивки на гражданите и запази финансовата стабилност на страната     Управляващото мнозинство не предлага реална политика и няма антикризисна програма

 

В условията на световна финансова и икономическа криза правителството на Сергей Станишев съхрани социалните придобивки на гражданите и запази финансовата стабилност на страната

 

 

Управляващото мнозинство не предлага реална политика и няма антикризисна програма. Това заяви говорителят на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Корнелия Нинова след заседанието на ИБ на партията. Нинова припомни, че за разлика от сегашния кабинет, правителството на Сергей Станишев започна реализирането на цялостен план. Благодарение на него и на разумната политика на левицата в миналия управленски мандат бяха съхранени основните социални придобивки на гражданите в условията на световна криза. Сега, когато страната ни продължава да се нуждае от антикризисен план, такъв не просто липсва, но се залагат и погрешни политики.

По думите на Нинова в условия на криза един от най- важните приоритети са работните места и доходите на хората. В този смисъл намерението на сегашното правителство да замрази заплатите и пенсиите е погрешно. Говорителят на БСП обясни, че от 1 януари 2010г. ще бъдат увеличени акцизите на горивата. В резултат ще поскъпнат много стоки, инфлацията ще се увеличи и хората ще почувстват удара на кризата по джоба си. Заедно с това управляващите не предлагат и никаква програма за запазване на работните места, въпреки прогнозите за увеличение на безработицата. „Всеки ден сме свидетели, че биват освобождавани и уволнявани все повече хора без да им се предлага реална алтернатива за работа", заяви Нинова.

Депутатът от Коалиция за България подчерта, че в момент, когато в цяла Европа енергетиката се окрупнява, правителството взима решение за закриване на Българския енергиен холдинг. „Това също е грешка", категорична беше Нинова. По думите й ГЕРБ ще приватизира такъв важен сектор като енергетиката за жълти стотинки.

Говорителят на БСП изрази възмущението на левицата и от това, че вече втори месец Народното събрание не работи и парламентарен контрол не се осъществява. Не е приет нито един закон освен опита да се приеме лобистки закон за нотариусите, който обслужва конкретни интереси. Нинова напомни, че Коалиция за България е внесла около 10 актуални икономически и социални въпроси,  на които мнозинството не желае да отговори.

Секретарят на ИБ на БСП и депутат Антон Кутев заяви от своя страна, че преструктурирането на държавните агенции, което планира правителството, създава административен хаос.  Заедно с това разноговоренето по този въпрос в управляващото мнозинство продължава. Докато едни планират създаване на нова агенция по храните и преструктуриране на ДАНС, други са категорични, че агенции вече няма да има. „При всяко положение тук става дума за липса на каквато и да било управленска визия", коментира Кутев.

Депутатът от Коалиция за България изрази своите опасения, че с изявленията си министър Дянков нанася щети на страната ни за милиони. За пример Кутев даде изказването на Дянков, че ще се закрият енергийните проекти, в които България участва. Тези думи се отразяват негативно както на страната ни, така и на останалите държави, които участват в мултинационалните проекти.

Кутев напомни и за редица предизборни обещания, от които ГЕРБ вече са се отказали. Такива са намерението да се актуализира бюджета за 2009г. и да се сключи предпазно споразумение с МВФ, ангажимента да се намали осигурителната тежест с 5% веднага след изборите. „Цялата дейност на министър Дянков е дейността на един човек с поразяваща уста и с изключително нисък коефициент на полезно действие", заяви Кутев. Той посъветва министрите на ГЕРБ  да работят повече, отколкото говорят, което за сега не им се случва.

 

пълен текст на пресконференцията  >>>