Парламентът и правителството губят ценно време в бездействие

Авг 30, 2009 Новини БСП 0 1295

  Управляващите да намерят сили и да признаят клеветите си Парламентът не работи по същество, Министерският съвет не произвежда продукт вече 2 месеца

 

Управляващите да намерят сили и да признаят клеветите си

Парламентът не работи по същество, Министерският съвет не произвежда продукт вече 2 месеца. Губим ценно време. За това предупреди депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова в интервю за БНР. Тя определи като обезпокояващ фактът, че все още не е приет нито един нов закон. „В условия на криза би трябвало колегите от ГЕРБ да имат по-висока готовност за законодателна дейност", коментира Нинова. Тя припомни случилото се на последния парламентарен контрол, когато мнозинството не пожела да се занимава с  въпросите за сегашното състояние на икономиката и равнището на доходите в страната. „Тези въпроси бяха отхвърлени и се занимавахме със създаване на комисия за проверка на външнотърговските дружества отпреди 20 години - нещо, което поне 10 пъти е проверявано", отбеляза Нинова.

Според депутата от Коалиция за България има непоследователност в позицията на управляващите по отношение на енергийните проекти. „Г-н Дянков оправдава задържането на доходите с това, че има дефлация, но в същото време от 1 януари ни увеличава акцизите на горива, алкохол, цигари. Всички знаем, че увеличението на акцизите води до повишаване на инфлацията", коментира Нинова. По думите й позицията на Европейският парламент е увеличението на акцизите от 1 януари 2010г.  да бъде отложено именно, за да не се повишава инфлацията. „В условия на криза трябва да не се създават затруднения за бизнеса. Ние по тези въпроси мълчим и се занимаваме само с проверки и с ревизии, с реваншизъм, с уволнения", заяви Нинова.

            Депутатът от Коалиция за България изрази съгласие с необходимостта да бъде направена проверка на работата на предишното правителство. Нинова припомни, че левицата подкрепи в пленарна зала решението за проверка на Сметната палата в Министерския съвет. „Нека, който е нарушил закона, да носи отговорност за това, няма да има политически чадър над никого", категорична беше Нинова. Тя обаче подчерта, че е важно да бъде изяснено дали действително е имало някакви нарушения или става дума за клевета и липса на всякакви доказателства за това, в което се обвинява предишния кабинет. „Това нагнетяване на напрежение в обществото, че, видите ли, цялото предишно управление е корумпирано, цялото предишно управление е грешало, е много порочно", каза още Нинова.

            Говорителят на БСП беше категорична, че е необходима обективна оценка на постигнатото от предишното правителство. „Имали сме и грешки, но това, което е постижение би трябвало да бъде признато дори и от нашите опоненти. Имаме предвид стабилен икономически ръст, силна социална програма, привличане на висок ръст на чуждестранни инвестиции", поясни Нинова.

            По отношение на  Българския енергиен холдинг депутатът коментира, че той е бил създаден с цел да се окрупни енергийният сектор, да се правят дългосрочни инвестиции в сектора и да има висок кредитен рейтинг. „За нас е неразбираемо намерението на управляващите той да бъде закрит. Раздробявайки системата, не постигаш нищо добро", заяви в заключение Нинова.