Станишев: ПЕС ще се бори за вдигане и изравняване на минималната работна заплата в ЕС

Левите се обявиха срещу социалния дъмпинг в Обединеното кралство

Президентът на ПЕС Сергей Станишев беше специален гост на дискусията по повод предстоящия референдум в Обединеното кралство, организирана от лейбъристите по време на годишната конференция на партията в Брайтън, Великобритания.
„Референдумът е предизвикателство не само за Великобритания, но и за Европа. И двете страни ще загубят много от „Брекзит“. Но по-важно е да знаем колко и какво можем да спечелим, ако останем единни. Британци живеят, работят и притежават бизнеси из цяла Европа. Хора от други европейски държави живеят, работят и имат бизнеси във Великобритания. Европейският съюз направи това нещо възможно! 
Историята на Великобритания показва, че страната е просперирала именно защото е била отворена към целия свят. Точно това е направило тази държава икономическа сила и е допринесло за превръщането й в оживено мултикултурно общество. Сега не е моментът да се затварят врати.
Знам митовете, че източноевропейците „крадат“ работни места и разбиват социалната система на Великобритания. Но те не са верни. Ще ви дам пример с моята страна – българите са на 28-30 място от всички емигранти на острова. И знаете ли, че голямото мнозинство от моите сънародници не са клиенти на социалната система. Това обикновено са високообразовани млади хора, които заемат високи и добре платени позиции. Плащат данъците и осигуровките си тук. Така че, подобни обвинения са дълбоко несправедливи.
Ние от ПЕС сме категорично против социалния дъмпинг. Не е справедливо някой да получава по-ниско възнаграждение само защото е от „неправилната“ държава. Ние искаме сближаване на заплатите и ще се борим за постепенното вдигане и изравняване на минималната работна заплата.
Всичко това можем да постигнем, ако сме заедно. С Джеръми Корбин сме съгласни, че Европа се нуждае от промяна, но тя може да стане само отвътре.“, заяви в речта си Станишев.
На събитието беше представен и опитът на други леви партии в различни референдуми – във Франция, Холандия и Ирландия.
„Нашият опит в Ирландия с референдума за браковете показа, че трябва да изтъкнем позитивните причини при гласуване на референдум. Хората трябва да разберат какво ще спечелят.

Разбирам, че гражданите искат да променят много неща в Европа. И аз искам същото! Но ако не си част от Европа, не можеш да я промениш.

Важно е да се мобилизират различни групи, които да насърчат хората да гласуват. Нашите приятели и съседи са най-добрите говорители, които можем да намерим.“, сподели опита си Рори Куин, вицепрезидент на ПЕС.