Над 30 хиляди души се събраха на Бузлуджа, за да отпразнуват 118 години от създаването на БСП

Авг 01, 2009 Новини БСП 0 1647

Сергей Станишев призова левите към обединение за промяна Няма да бягам от моята отговорност и ще настоявам на Конгреса на партията през октомври да има честно и открито лидерско състезание с визия за развитието на БСП

Сергей Станишев призова левите към обединение за промяна

Няма да бягам от моята отговорност и ще настоявам на Конгреса на партията през октомври да има честно и открито лидерско състезание с визия за развитието на БСП. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред хилядите хора, които се събраха на събора на левицата на връх Бузлуджа. Нямаме основания да се срамуваме от това, което направихме, заяви още Станишев пред множеството. Той призна, че са направени и грешки в управлението и призова за обединяване на силите на левите, за да може да бъде направена промяна. Председателят на социалистите изтъкна, че в условията на икономическа криза хората на България се нуждаят от силна лява партия. Процесът на превръщане на БСП в модерна, динамична, отворена партия на всички българи, които споделят социалните ценности не е приключил, добави той.

 Скъпи приятели, другарки и другари,

 Всяка година ние се събираме тук, на Бузлуджа. И съм много щастлив, че сте тук, че всички сме на това свято за нас място, където ние черпим от мъдростта на основателите на нашата партия, преглеждаме и осмисляме нашите успехи, нашите поражения и се зареждаме с вяра, зареждаме се и със сила, с енергията на тази поляна, с енергията на хората, които идват тук всяко лято в този ден. През тази година ние особено се нуждаем от това духовно презареждане и пречистване, защото на парламентарните избори БСП и Коалиция за България претърпяхме тежко поражение и всички ни боли.

За  първи път изкарахме един успешен за страната и за левицата мандат и свършихме немалко. И нямаме основания да се срамуваме от това, което направихме. Но не бяхме и безгрешни. Допуснахме и много компромиси и коалиционни и вътрешни и хората ни оцениха не по това, което направихме, а по това, което не свършихме и по това, с което ги разочаровахме. Българският народ каза своята тежка дума и отреди ние от БСП да бъдем в опозиция. Ние нямаме право да се сърдим на хората. Приемаме този техен избор и ще направим всичко възможно да не подведен доверието на тези 750 хил. български граждани, които гласуваха за БСП и за левицата.

И днес и те, които повярваха на нас, и нашите опоненти гледат към Бузлуджа и чакат да разберат накъде ще тръгне БСП. Аз искам днес да ви припомня думите на Иван Вазов, от неговото велико стихотворение:

„България сега цяла нази гледа,

Този връх висок е, тя ще ни съзре,

Да би бегали - да мрем по-добре."

Много пъти БСП е била бита, но винаги се е изправяла, защото имаме вътрешна вяра, имаме ценности, имаме кауза. Забранявали са ни, опитвали са се да ни смачкат, стремели са се да ни вкарат в глух ъгъл, да ни запушат устите - никога не са успявали, защото нашата вяра е по-силна, защото хората в България, всички ние, които сме тук и още стотици хиляди българи никога няма да се откажем от идеала за по-справедливо, солидарно общество, в което има  и свобода, в което има и равенство, и това е силата на БСП. Защото не всеки може да се изправи след такова поражение, но вярвам че ние можем, защото виждам тази вяра във вашите очи.

 Тази Бузлуджа е много тежка за мен. Само допреди няколко дни носих цялата отговорност за управлението на държавата. Нося отговорност и за изборните резултати и аз от моята отговорност не бягам и няма да бягам, но няма да избера лесния път на личното спасение и бягане. Днес се нуждаем от истинска откровена дискусия в БСП - да си кажем и правиците и кривиците право в очи, но да вървим напред в името на всички тези българи, които вярват в нашия идеал.

Веднага след изборите наши другари започнаха остра критика за грешките на управлението и мандата - те имат това право и имаме нужда от такава дискусия, но няма да допусна няколко лъжици катран да развалят впечатлението за всичко сторено от БСП, от нашето управление, което беше трудно, но свършихме много неща и няма основание да се срамуваме. Можем да гледаме в очите и възрастните хора, и майките с деца, и студентите, и работещите българи, защото в името на развитието и модернизацията на България в известен смисъл жертвахме и работата в партията.

Днес тук на Бузлуджа, пред вас ще кажа едно - защото го дължа на вас, защото вие сте партията, защото вие сте дали и на мен, и на всеки който е в Парламента , в изпълнителната власт, в ръководството много повече отколкото ние на вас. Искам да кажа, че няма да бягам от моята отговорност и ще настоявам на Конгреса на партията през октомври да има честно и открито лидерско състезание с визия за развитието на БСП, за промяната на БСП, за развитието на България, за политиката, която ще правим - всичко останало няма смисъл ако нямаме тази дискусия и нужните решения за това развитие на БСП. Всичко останало би било само лични интереси, партийни игри, обвързаности и хватки. Аз лично няма да тръгна по този път. Вярвам, че няма да тръгне и огромната част от членовете на партията, но днес е празник за нас, искам да говоря за бъдещето. Първото нещо, от което се нуждаем е да подредим нашия си двор, да видим защо при обективно добри резултати от управлението не успяхме да накараме хората да ни разберат, не успяхме да чуем и това какво очакват повече и какво искат да променим още когато бяхме в управлението и бяхме сурово наказани от българските граждани.

Когато си в опозиция има и едно голямо предимство - предимството на пречистването, защото в опозиция в партията работят именно хора, които не търсят постове, които вярват в кауза - от такива хора има нужда БСП на всички нива, още повече отколкото вчера, за да бъдем тази партия, която хората на труда, работещите хора, хората, които са в социално трудно положение се нуждаят и ние трябва да бъде такава партия. Трябва да променим и начина ни на организационна работа и на комуникация в партията, да се отворим и към гражданското общество, към тези които не са членове на БСП, за да можем да изпълним нашата мисия.

Днес, когато и в света, и в България има безпрецедентна икономическа и социална криза, и тя ще става по-дълбока, много повече от вчера хората се нуждаят от социално ангажирана държава, която е активна и която не оставя никой да се бори сам, която протяга ръка. Хората се нуждаят от силна лява партия. Процесът на превръщане на БСП в модерна, динамична, отворена партия на всички българи, които споделят социалните ценности не е приключил. Тази битка трябва да я проведем заедно, не един срещу друг, а заедно за промяната на БСП, която да е градивна, и която ще може да промени към по-добро и България.

Скъпи приятели, днес се нуждаем от много вътрешна сила. Силата може да дойде само от нашите ценности, идеали и от тяхното последователно реализиране. Не мога да забравя преди повече от 20 години един световно известен филм, който разтърси тогава света - „Покаяние"  на Тенгиз Абуладзе. В края на филма главната героиня изстрадала и преминала през много лишения и трудности пита един човек:"Тази улица води ли към храма?" и получава отчаяния отговор: „Не, този път не води към храма.". Последните й думи в този филм са: „А за какво е един път ако не води към храма?".

Днес ние тук сме в нашия храм. Той няма стени от камък, мрамор или гранит, това е храма на вярата в нашите социалистически ценности. Тази поляна, тези дървета, всички ние сме част от този храм. И вие сте тези, които винаги са печелили битките, които е печелила БСП, битките за социална справедливост, за равенство, за еднакви шансове на всички в България. Тези битки предстои да ги водим в по-трудна среда, но аз вярвам, че заедно ще градим и занапред пътя към нашия храм, към храма на социалистическите ценности и идеали.

Да живее България, да живее БСП!