БСП ще работи максимално в полза на местната власт

Юли 29, 2009 Новини БСП 0 1324

Сергей Станишев насърчи хората по места да проявят инициатива и да предлагат своите решения и идеи   Работата на БСП в опозиция трябва да бъде максимално в полза на местната власт

Сергей Станишев насърчи хората по места да проявят инициатива и да предлагат своите решения и идеи

 

Работата на БСП в опозиция трябва да бъде максимално в полза на местната власт.  Около тази позиция се обединиха участниците в разширеното заседание на ИБ на БСП с кметове от левицата, областни и зам.-областни управители. Социалистите поеха ангажимента да съсредоточат усилията си в законодателството и парламентарната дейност. Те ще съдействат на местната власт за улесняване на процедурите при усвояване на еврофондовете и работата по европейските проекти.

Председателят на БСП Сергей Станишев предупреди присъстващите, че вероятно ще се наложи да „затегнат коланите" по места и да намалят разходите си. Причината е, че в условията на икономическа криза държавата няма да може да подпомага общините с толкова средства, колкото е отделяла до момента. Станишев насърчи хората по места да проявят инициатива и да предлагат своите решения и идеи на централната власт. Това важи особено в момента, когато новото правителство не е представило управленска програма с конкретни ангажименти и политики.

Представителите на левицата по места изразиха готовност да предоставят експертния си капацитет за подготовката на Конгреса на БСП. Те ще се включат в  няколко вътрешни работни групи. В тях ще бъде обсъден Управленския проект по местно самоуправление и регионална политика, който разглежда взаимоотношенията на БСП с местната власт. 

Кметът на Смолян Дора Янкова уточни, че за Конгреса предстои подготовката на няколко основни документа. Единият от тях ще представи анализ на политическата ситуация в страната. Ще бъдат актуализирани и програмните документи на БСП в контекста на преминаването на партията в опозиция.