Лидерът на ПЕС ще участва в дебат с водещи политици във Великобритания

Основни теми са бежанската криза в Европа и предстоящият референдум в Обединеното кралство за напускане на ЕС

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев ще участва като специален гост в дебат под надслов "Нов Договор за Нова Европа" в Лондон. Основни теми са бежанската криза в Европа и предстоящият референдум в Обединеното кралство за напускане на ЕС. В дебата, организиран от БСП-Лондон с подкрепата на фондация "Новите Европейци", са поканени за участие водещи политици от всички парламентарно представени партии във Великобритания.

Сред гостите на събитието ще бъдат сър Греъм Уотсън, президент на АЛДЕ (Алианс на Либералите и Демократите в Европа), Дърк Хазел – Лидер на ЮК ЕПП, Джийн Ламберт – депутат в Европейският парламент от партията на "Зелените", Чарлс Танок – депутат в Европейският парламент от Консервативната партия, депутати от Либерал-демократическата партия във Великобритания, преподаватели по имиграционно право от водещи университети в Обединеното кралство, членове и симпатизанти на Лейбъристката партия.

Дебатът ще се проведе в неделя, 27 септември 2015 г. в Тависток Центьр, Лондон, от 15.30 до 17.30 ч.

Нишан Джингозян, заместник-председател на БСП-Лондон:
"Работим активно за промяна на правилата за участие в референдума, които изключват гражданите на ЕС, в това число и България. Още през юни отвореното писмо на БСП-Лондон до Дейвид Камерън бе дебатирано в британския парламент. Това писмо беше съвместна инициатива на БСП-Лондон и фондация "Новите европейци", подкрепена от група депутати от Лейбъристката партия. В него партийната организация настоя гражданите на България и ЕС, които живеят и плащат данъци във Великобритания, да участват в предстоящия референдум. С това успяхме да предизвикаме дебат, който касае съдбата на българската общност във Великобритания. За първи път българска партия успява да привлече вниманието и на управляващи, и на опозиция в страна от ЕС, по проблем, който е от изключително значение за България. Според последните сондажи на общественото мнение на Острова, над 51% подкрепят напускането на ЕС. Ако това се случи, българските граждани ще загубят правата си, произтичащи от членството на Великобритания в ЕС. Това ще доведе до вълна от десетки хиляди българи, които ще се върнат в родината си. Това ще натовари социалната система до предел, в който тя няма да може да функционира. Надяваме се чрез този дебат да привлечем вниманието на всички институции и политически партии в България към проблем, който касае пряко страната ни и нейните граждани, и изисква адекватни мерки от българските политици и техните партньори в Европа. Миграцията, е другата гореща тема – на фона на безпрецедентната бежанска криза, е необходим общ отговор на ЕС – както по отношение на мерките за бежанската вълна, така и относно първоизточника на проблема – конфликта в Сирия".