Станишев: Европа няма време за губене. Говорим за човешки животи

Европейските граждани очакват конкретни отговори на големите въпроси, които породи бежанската криза

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев след подготвителната среща на левите премиери преди извънредното заседание на Европейския съвет вчера. "Европейските социалисти приветстват тази извънредна среща на върха, посветена на кризата с бежанците в Европа и съседни страни. Европейските лидери трябва да покажат истинското значение на думата "Съюз" – базиран на солидарност и отговорност. Европейските ценности не подлежат на преговори и трябва да бъдат уважавани от всички страни-членки. Нехуманното и диференцирано третиране на бежанците по религиозен признак противоречи на нашите ценности".

"Европейските граждани очакват конкретни отговори на големите въпроси, които породи бежанската криза. Не трябва да забравяме, че когато говорим за разпределение на бежанци в страните-членки и обработваме заявления за убежище в т.нар. "горещи" точки по границите ни, всъщност говорим за човешки съдби. Ето защо, това са въпроси, които не търпят отлагане", заяви Станишев.

"Всяка от страните-членки на ЕС трябва да поеме своя справедлив дял от броя бежанци, пристигащи по нашите брегове. Ние предлагаме разходите за тяхното настаняване, напр. за подслон, образование и услуги – да бъдат приспадани при изчисляването на бюджетните дефицити в рамките на Пакта за стабилност и растеж. Европейският съюз трябва да подпомага страните, които съвестно изпълняват хуманитарните си задължения", каза още лидерът на ПЕС.

"В нашето политическо семейство сме убедени, че е необходим по-широк подход: не само да обръщаме внимание на тези, които разполагат с необходимите средства, за да се доберат до бреговете на Европа, но също и да анализираме глобалните фактори, които движат тази криза. ЕС и страните-членки трябва да увеличат финансовата подкрепа за агенциите на ООН и приемащите страни, както и да засилят политиките в помощ на развиващите се държави. От своя страна, ПЕС ще организира конференция на високо равнище за бежанците в Бейрут, Ливан, на 31 октомври т.г. Тези възможности ще бъдат разгледани и на предстоящата среща на високо равнище в Малта, на която европейските лидери-социалисти също ще присъстват. Подкрепям и призивите за организирането на глобална конференция за бежанците", заяви в заключение Станишев.

В срещата участваха френският президент Франсоа Оланд, австрийският канцлер Вернер Файман, хърватският премиер Зоран Миланович, чешкият премиер Бохуслав Соботка, лидерът на холандската партия на труда Дидерик Самсом и лидерът на унгарската социалистическа партия Йозеф Тобиаш. В срещата се включиха още Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, комисарите Франс Тимерманс и Невен Мимица, както и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и лидерът на Групата на социалистите в ЕП Джани Питела. Гост на срещата беше и министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн.