Европейската комисия оцени постигнатия напредък на България

Юли 22, 2009 Новини БСП 0 1635

Михаил Миков: Размахваната предпазна клауза от опозицията в предишното Народно събрание не съществува като опасност   Докладът на Европейската комисия е окуражаващ и оценява постигнатия  от страната ни напредък

Михаил Миков: Размахваната предпазна клауза от опозицията в предишното Народно събрание не съществува като опасност

 

Докладът на Европейската комисия е окуражаващ и оценява постигнатия  от страната ни напредък. Това заяви депутатът от Коалиция за България Михаил Миков по повод оповестения днес Доклад на ЕК относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. По думите на Миков докладът на Брюксел е обективен и постиженията на правителството са оценени по достойнство. „Най-главното е, че размахваната предпазна клауза от опозицията в предишното Народно събрание не съществува като опасност", категориен беше депутатът.

Докладът на Брюксел е преди всичко прагматично ориентиран и констатира това, което трябва да се прави за в бъдеще. Европейската комисия отчита доброто равнище на взаимодействие с България, включително и в техническата част. Подчертава се необходимостта съдебната реформа в страната да продължи. В тази връзка Миков коментира, че подобряването на капацитета на съдебната власт е постоянен въпрос. Той ще продължи да се разглежда както на нивото на законодателната дейност, така и по отношение на нейното прилагане, на увеличения брой тълкувателни решения на Върховния съд, на ускоряване на процедурите и на вземане предвид констатациите на ВСС.

Според Миков Комисията отчита напредък на страната ни в подобряването на механизма за усвояване на еврофондовете.  Помолен да коментира препоръката да бъде изградена нова институция за борба с корупцията, депутатът каза, че това е част от продължаването на усилията. „Ако по отношение на еврофондовете се отчита постоянен напредък с постоянно изградения механизъм, то по отношение на корупцията и на организираната престъпност се предлага ад хок екипите, чийто резултат се оценява, да станат постоянно действащ институционализиран механизъм за още повече напредък в тази насока, отбеляза той.

 „Ако сравняваме доклада с този от миналата година, той е значително по-добър", коментира депутатът от левицата Меглена Плугчиева. По думите й Брюксел отчита определен напредък във взаимодействието на институциите и дава висока оценка за работата по администриране и контрол на еврофондовете. „Споделям мнението на Комисията, че процесът трябваше и можеше да бъде ускорен", заяви Плугчиева. Според нея правителството оставя добра основа за работа на следващите управляващи. „Трябва да се ускорят процесите и да се опитаме през 2010 година като страна да докажем резултати, които водят до прекратяване на действието на механизма", каза още Плугчиева.