Станишев към Згоня: Правителството на Понта свърши много работа

Социалдемократическата партия на Румъния ще получи пълната подкрепа на ПЕС на изборите догодина

Вчера в Брюксел лидерът на ПЕС Сергей Станишев се срещна с председателя на долната камара на румънския парламент Валериу Згоня, който е и член на Социалдемократическата партия на Румъния.

Станишев сподели, че румънската социалдемократическа партия е една от най-силните в централна и източна Европа, а правителството на премиера Виктор Понта е свършило много работа, особено по социалните въпроси. Той подчерта, че на предстоящите догодина в страната парламентарни избори партията може да разчита на пълната подкрепа на ПЕС. Двамата се договориха да бъде изработен план за съвместни събития.

Лидерът на ПЕС посочи още, че България и Румъния имат сходни проблеми и възможности, и социалистическите партии трябва да работят заедно по въпроси като  интеграцията на Западните Балкани, Черноморския регион, и особено по кризата с бежанците и приемането на двете страни в Шенген.

Станишев и Згоня дискутираха необходимостта от регионално сътрудничество на партиите от лявото политическо семейство в Балканския регион, и обсъдиха възможността да се инициира среща на лидерите в близко бъдеще.