Илияна Йотова: 12 часа преди срещата за бежанците в Брюксел българското правителство няма позиция

Трябваше да има среща при президента, където да се обсъдят тези проблеми

„Предстои извънредно заседание на вътрешните министри, където те трябва да вземат решение по два изключително важни въпроса. Единият е дали ще се съгласят с т.нар. постоянен механизъм на разпределение на бежанците“. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова в ефира на БНР. Йотова поясни, че е предложила да се има предвид и територията на страната-членка. „ЕП прие това мое предложение, но ЕК очевидно няма да се съобрази с него“, допълни тя. Според нея вторият важен въпрос, който предстои да бъде разгледан, е дали държавите-членки ще приемат промяна в Дъблинското споразумение, за да действа принципът на солидарност. „Почти 12 часа преди тази среща България няма позиция по тези два въпроса“, подчерта Йотова. Според нея е трябвало да има среща при президента, където да се обсъдят тези проблеми. „Ние се радваме като малки деца, че според квотното разпределение ще приемем много малко бежанци. В новата таблица в ЕК вече бежанците са 1600, но нали си даваме сметка, че този коефициент се изчислява на някакъв определен брой бежанци 120 000, както предложи ЕК. От тук е големият парадокс – в България влизат много повече от 1600 човека. Какво става с тях? Кой поема издръжката за тях?“, попита Илияна Йотова.

Йотова коментира, че срещу страната ни се води доста тежка кампания за това, че ние сме сухопътния коридор на джихадисти, на хора, които са чуждестранни бойци, че най-лесният път до Сирия е през България и Турция, а в Турция е отворена границата. „Няма как да не се вземе предвид какво става у нас. Не случайно присъстваме в докладите на службите за сигурност“, допълни тя и поясни, че в публикации на водещи европейски издания присъстваме с много тежки анализи до колко България е сигурната страна-членка на ЕС. По нейните думи трябва да се вземат мерки в две посоки - възможна ли е общоевропейска политика за справяне с кризата и ще се направи ли разграничение между държавите от външната граница на ЕС, които непосредствено понасят този огромен бежански натиск. „Ще има ли солидарност към тези страни в Европа, ще има ли промяна на европейското законодателство – Дъблинското споразумение, което е правено за едни други години“, попита Йотова. Тя обясни, че според него бежанците трябва да остават в страната на първа регистрация. „До колко и как България знае своя интерес, в каква посока е той и как го защитава на европейска сцена“, коментира евродепутатът.

Евродепутатът от БСП заяви, че с колегите в Комисията по вътрешна сигурност нямат различия по това каква трябва да бъде позицията на България. „Тази наша обща позиция се препъва тук, на вътрешна сцена“, каза още тя. По нейните думи в най-леката форма България може да бъде част от страните като Гърция, Италия и  Унгария, в които да не се преразпределят нови бежанци от другите страни.

Йотова коментира и мнението на синдикатите на МВР за състоянието на хората, които в момента пазят границата ни. „24-часови дежурства. Хора, които масово напускат, защото не могат да издържат на това физическо напрежение и едно нещо, което не искаме да говорим на глас, но става въпрос за състоянието на българските граници“, допълни тя. Според нея българското правителство трябва поне да изложи условията, с които разполага и правилата, по които да настанява бежанците. „От началото на тази вълна местната власт беше буквално изоставена да се справя, както може. Пунктът в Елхово е препълнен с 30-40% над капацитета си, защото това са хората, които за първи път стъпват на територията на България и се настаняват там“, обясни евродепутатът. Тя е на мнение, че с каквото може, България трябва да помогне. „Но за да си изпълним дълга към тях, трябва да има и разумни граници. А не, както нашето правителство пред Европа, особено г-жа Кунева, на всичко казва: „добре, ще стане“. Няма как да стане, защото всичко ляга на наш гръб. Няма да можем да се справим сами. Трябват разумни решения“, каза Илияна Йотова.

Българското правителство не живее на самотен остров. То е длъжно пред обществото

„Българското правителство не живее на самотен остров, само за себе си. То е длъжно пред българското общество да се опита да обясни ситуацията с прелитането на руски самолети“, заяви евродепутатът. Тя допълни, че не е разбрала кой е взел това решение, с какви аргументи, питана ли е Русия и какво е имало на този самолет. „Не смея да мисля, че това е част от някаква антируска истерия, която е обладала нашите управляващи“, допълни тя. Според нея най-разумното поведение би било България да подкрепи участието на Русия в антиислямска коалиция, но Йотова подчерта, че е скептично настроена към взимането на такова решение.