Коалиция за България няма да бъде самоцелна опозиция, а ще се води от националните интереси и интересите на българските граждани

Юли 14, 2009 Новини БСП 0 1428

  Благодарение на разумната политика, която БСП води последните 4 години, новото правителство ще получи добра финансова и икономическа основа, върху която да надгражда   Коалиция за България няма да бъде самоцелна опозиция

 

Благодарение на разумната политика, която БСП води последните 4 години, новото правителство ще получи добра финансова и икономическа основа, върху която да надгражда

 

Коалиция за България няма да бъде самоцелна опозиция. Ние ще се водим от нашето разбиране за националните интереси и интересите на гражданите. С тези думи председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев се обърна към депутатите от 41-вото Народно събрание по време на първото заседание на новия парламент. Станишев увери присъстващите, че Коалиция за България ще бъде силна, предвидима и компетентна опозиция, която ще предлага алтернативни решения, когато предложенията на мнозинството не са най-доброто за страната. Едновременно с това Коалицията ще подкрепя всяко полезно решение, което е в интерес на България и на нейните граждани. За мен е чест да бъда председател на такава парламентарна група, съставена от ярки личности - професионалисти, хора, които могат да отстояват своите политически и граждански позиции, каза още Станишев.

Сред приоритетите, които Коалиция за България  ще отстоява в настоящото Народно събрание, Станишев посочи запазването на финансовата стабилност и валутните резерви на страната, гарантирането на Валутния борд, което има пряко отношение към състоянието на доходите на всеки един български гражданин. Коалиция за България ще работи и за по-бързото присъединяване на страната към европейския валутен механизъм. Ще подкрепя инициативите за привличане на  инвестиции в България и за подобряването на работата с еврофондовете. Ускоряването на съдебната реформа и постигането на справедливо и ефективно правораздаване също ще бъде приоритет за Коалицията. Ще подкрепяме всяко действие на властта за постигане на по-високи стандарти на живот, доходи и социална защита, категоричен беше Станишев. Като важен момент той открои и продължаването на процеса на децентрализация на българските общини и тяхното укрепване. Председателят на Коалиция за България изрази очакване управляващото мнозинство да е нивото на европейските стандарти на поведение и да проявява уважение към всеки компетентен професионалист, независимо от неговите политически убеждения.

Станишев увери присъстващите, че Коалиция за България ще бъде непримирима към всяко решение, което застрашава финансовата стабилност на страната и доходите на хората. Ще се противопоставя на обезценяването или разпродажбата на държавната собственост, както и на  замразяването на важни инфраструктурни проекти.

Ще подкрепим основния принцип на всяка развита европейска демокрация - принципа на приемственост и развитие на постигнатото, каза още Станишев. По думите му Коалиция за България ще отстоява постигнатите през последните четири години социални придобивки на българските граждани. Сред тях Станишев открои стабилния растеж на минималната работна заплата и пенсиите, натрупаните средства в Сребърния фонд, гарантирането на най-дългото в ЕС майчинство, безплатните учебници.

Като пожелавам успех на мнозинството, го казвам с ясното съзнание за състоянието на българската държава и нейната икономика днес. Именно затова и занапред няма да приема фалшивата теза, че оставяме страната едва ли не пред колапс, каза още Станишев. Той беше категоричен, че новите управляващи получават добра финансова и икономическа основа, върху която могат да надграждат. Благодарение на добрата политика на досегашното правителство, днес фискалния резерв на страната е близо 8 млрд. лв. Погасен е предсрочно и външния дълг в общ размер на 2 млрд. 300 млн. лв. На фона на сериозните затруднения, които страните от ЕС изпитват заради световната криза, правителството не само смекчи негативните ефекти, но и предпази страната от бюджетен дефицит до средата на годината.

Последните четири години сложиха основите на европейското развитие на нашата родина. Убеден съм, че българските граждани ще оценят постигнатото от перспективата на времето, защото извършената работа е била в техен интерес и в тяхна полза, каза още Станишев.

Председателят на Коалиция за България изрази готовност левицата в парламента да работи за постигането на национално съгласие и интерес на българските граждани. Станишев поздрави всички новоизбрани народни представители в 41-то Народно събрание и им пожела да оправдаят доверието на хората, които са ги подкрепили.

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ:

Уважаеми господин президент, уважаеми господин председател на Народното събрание, уважаеми дами и господа министри, Ваше Светейшество, Ваши Превъзходителства, уважаеми народни представители, уважаеми гости, в това число ще се обърна към бъдещия министър-председател! Преди всичко от името на Парламентарната група на Коалиция за България искам да поздравя всички новоизбрани народни представители в 41-то Народно събрание! Трябва да сме с ясното съзнание, че всеки един от нас получи кредит на доверие и сме длъжни да го оправдаем, да си върнем дълга с лихвите, както се казва.

Изборите отминаха, надявам се с тях да отминат предизборните страсти и емоции. Затова пожелавам на всички народни представители да работим с кураж, отговорност, енергия и добронамереност в името на благоденствието и просперитета на Република България и на хората в нашата страна.

Българската социалистическа партия и Коалиция за България приемат с уважение тежката дума на българските избиратели, тяхното желание за промяна, техните очаквания за развитието на страната.

Поздравявам новото парламентарно мнозинство и искрено се надявам представителите му в Народното събрание, бъдещите министри и хората, които ще бъдат в изпълнителната власт, да са успешни. Казвам го искрено, защото е важно това да се случи в името на държавата, на всички български граждани. Защото високите очаквания и доверие означават и много тежка отговорност за всички действия и за резултатите. Кръстът на управлението е тежък. Той е много по-тежък, отколкото изглежда, когато си в опозиция. Пожелавам на мнозинството да оправдае доверието на хората, да отговори на техните очаквания.

По волята на българските избиратели Коалиция за България е опозиция в този парламент.  За мен е чест да бъда председател на такава парламентарна група, съставена от ярки личности - хора, които са доказали своята способност да отстояват своите политически и граждански позиции, своите убеждения, които са доказали своя професионализъм.

Коалиция за България няма да бъде самоцелна опозиция. Ние ще се водим от нашето разбиране за националните интереси и тези - на гражданите. Ще бъдем силна, активна, предвидима и компетентна опозиция, която ще предлага и алтернативни решения, когато смятаме, че предложенията на мнозинството не са най-доброто.

Бих споделил пред вас и своеобразен кодекс на поведение на Коалиция за България в този парламент. Повярвайте, ще подкрепим всяко полезно решение, което е в интерес на страната и на гражданите. Ще търсим надпартиен консенсус в името на европейската интеграция и отстояването на националните интереси, ще работим за запазването на финансовата стабилност и валутните резерви на страната, ще работим активно за гаранциите за Валутния борд при фиксиран курс на националната валута, което има пряко отношение към състоянието на доходите на всеки един български гражданин. Ще работим и за по-бързото присъединяване на България към европейския валутен механизъм на основата на ясните критерии, които съществуват. Ще подкрепим всяка инициатива и действия, за да се привличат в България инвестиции, за да продължим това, което се постигна през последните четири години - повече от 24 милиарда евро инвестиции. Ще подкрепяме всяка инициатива за още по-ефективната работа по усвояването на европейските фондове. Искам да припомня, че и за последните години България получи много реални средства, които бяха разплатени - стигнаха до българските земеделски производители, до българските общини, до българските фирми и неправителствени организации. Ще подкрепяме продължаването, при това ускоряването, на съдебната реформа за постигане на справедливо и ефективно правораздаване в нашата страна - това, което много очакват и българските граждани. Ще подкрепяме всяко действие на властта за постигане на по-високи стандарти на живот, доходи и социална защитеност, както и продължаваме на процеса на развитие на децентрализация на българските общини и тяхното укрепване. Защото истинските, ежедневните проблеми на хората се решават в и от общините, от местната власт.

Искам да припомня, че именно предишното Народно събрание прие конституционни промени, които разширяват правата и отговорностите на българските общини и се надявам този процес да продължи. Ще подкрепим основния принцип на всяка развита европейска демокрация - принципа на приемственост и развитие на постигнатото, и ще очакваме управляващото мнозинство да е нивото на европейските стандарти на поведение, уважението към всеки компетентен професионалист, независимо от неговите политически убеждения.

Коалиция за България ще бъде непримирима към всяко решение, което поставя под риск финансовата стабилност, Валутния борд, спестяванията и доходите на българските граждани. Ще се противопоставяме неотклонно на обезценяването или разпродажбата на държавната собственост. Ще се борим, ако се направи опит, тежестите от икономическата криза да се решават за сметка на обикновените хора. Ще отстояваме с всички демократични средства постигнатите през последните четири години социални придобивки на българските граждани - стабилният растеж на минималната работна заплата, на пенсиите, натрупаните средства в Сребърния фонд, гарантирането на най-дългото в Европейския съюз майчинство, безплатните учебници и много други неща, които ежедневно създават по-висок стандарт и гаранции за хората на страната.

Ще опонираме компетентно на самоцелни експерименти в работата с европейските фондове. Трябва да призная, че смятам за грешка заявеното намерение за премахване на създадения през последната година ефективен механизъм за контрол, координация и комуникация в дейностите по оперативните програми, който ръководеше заместник министър-председателят.

Ще се противопоставим на замразяването на важни инфраструктурни проекти, които са съществени за икономическото развитие на България, в това число в енергийната област.

Надявам се да не се стигне до възстановяване на една практика, характерна за периода от 1997 до 2001 г., за селективно отношение към различни български общини. Ако това се случи, ще бъдем гарант това да не се повтаря.

Няма да приемем спрямо ключови структури в държавната администрация да се подхожда реваншистки. И няма да позволим да бъде разклатено тяхното нормално функциониране. За четири години не допуснахме политически чистки в която и да е институция.

Недопустимо е да се подменят доказани професионалисти с партийни назначения. Убеден съм, че нито един управляващ не може да е успешен, ако си позволи да загърби опита и професионализма. Ще се противопоставим на всеки опит за политически репресии и на връщане на страната към омразата и безсмислената конфронтация.

Непосредствено преди изборите за Народното събрание прочетох социологическо изследване, според което над 60% от българите смятат, че икономическата криза ще приключи след обявяването на резултатите от тях. Поне в тази зала всички би трябвало кристално да си даваме сметка, че това е заблуда. Кризата няма да свърши тези дни от само себе си. Тя не е функция и на това кой управлява.

Пожелавам на мнозинството час по-скоро да предложи допълнителни, ефективни и справедливи мерки за противодействие на нейното развитие и въздействие върху българската икономика, доходите и заетостта.

Като пожелавам успех на мнозинството, го казвам с ясното съзнание за състоянието на българската държава и нейната икономика днес. Именно затова и занапред няма да приема фалшивата теза, че оставяме страната едва ли не пред колапс.

Уважаеми госпожи и господа, новото правителство получава стабилно функциониращи системи, получава добра финансова и икономическа основа, върху която може да се надгражда. През целия управленски мандат това правителство води благоразумна фискална политика. Този факт няма как да бъде отречен дори от най-големите недоброжелатели. Висока оценка тази политика получи от Международния валутен фонд, Европейската комисия, другите партньори, в това число от Световната банка, която награди министър Орешарски с титлата „Реформатор на годината" през 2008 г.

В периода на бърз икономически растеж и кредитен бум ние реализирахме положителни бюджетни салда в размер на три и повече процента от брутния вътрешен продукт. Това ни позволи да укрепим макроикономическото равновесие, да натрупаме фискални резерви и да посрещнем по-спокойно трудните времена на негативни влияния на глобалната икономическа криза, която започна през есента на миналата година.

Искам да припомня, че заварихме фискален резерв от 4,5 млрд. лв. в 2005 г. Днес, към днешна дата той е близо 8 млрд. лв.

В същото време погасихме предсрочно външен дълг на страната в общ размер на 2 млрд. 300 млн. лв. изцяло за сметка на фискалните резерви. Ако не бяхме извършили тези погасявания, фискалният резерв щеше да бъде по-голям със същата сума - 2 млрд. 300 млн. лв.

В края на предходната година изкупихме обратно глобални облигации по българския външен дълг за 300 млн. лв. в единствения период, когато техните цени паднаха под номиналната им стойност.

Бюджетната 2009 г. е най-трудната през последните години, няма съмнение. Причината за това обаче не е в политическия, а в икономическия цикъл. Безпрецедентната глобална криза доведе до предфалитно състояние някои от нашите европейски партньори. Те прибягват до привличане на огромни по размери външни заеми от Европейската комисия и Международния валутен фонд: 20 млрд. евро за Унгария и Румъния, 8 млрд. евро за Латвия. През тази година се очакват внушителни бюджетни дефицити в почти всички страни членки. По оценки на Европейската комисия 21 от 27‑те страни членки ще приключат с бюджетни дефицити от над 3% от брутния вътрешен продукт.

На фона на тази обща европейска картина нашата фискална политика не само доведе до осезаемо смекчаване на негативните ефекти от кризата, но и предпази от бюджетен дефицит до средата на годината. Искам да заявя много ясно: и днес бюджетът е на излишък.

Вече се чуха обвинения за увеличени бюджетни разходи преди изборите. Моля ви, уважаеми дами и господа, посочете кое българско правителство в нашата нова история или кое европейско правителство е налагало рестрикции непосредствено преди старта на предизборната кампания, ограничаване на административно-управленските разходи и стопиране на предвидената индексация на работните заплати в публичния сектор, при това след като още в началото на годината свихме с 10% всички бюджетни разходи?! Едва след като дадете подходящи примери, можете да продължите да разказвате за първия плик от популярния политически анекдот.

Уважаеми дами и господа, убеден съм, че сме в ситуация, когато е нужно национално съгласие по най-важните приоритети за страната. Готови сме да работим за постигане на такова съгласие в интерес на всички хора в България. Промяната в Република България е неотменима.

Последните четири години сложиха основите на европейското развитие на нашата родина като пълноправен член на Европейския съюз. Убеден съм, че българските граждани ще оценят постигнатото от перспективата на времето.

Защото извършената работа е била в техен интерес и в тяхна полза. И не от дежурна куртоазия и не заради парламентарния етикет отново и искрено пожелавам успех на новото парламентарно мнозинство и на новото правителство. Защото това е важно за България. Благодаря за вниманието.