Михаил Миков: За много български деца и родители 15-ти септември ще е равносметка за живота им в държава, която не мисли за тях

Този ден от поколения е свързан с радостни емоции у родители и деца. Тази година това вече няма да е така

„На прага сме на първия учебен ден. Този ден от поколения е свързан с радостни емоции у родители и деца. Тази година това вече няма да е така. За много български деца и родители тазгодишният 15-ти септември ще е ден на тъжна равносметка за живота им в държава, която не мисли особено за тях”. Това  каза в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ от парламентарната трибуна председателят на БСП Михаил Миков. Според него този извод не е резултат на интерпретация на факти и събития, а е въпрос на цифри и обективна статистика. „15-ти септември ще е денят, в който 13 000 деца няма да тръгнат на училище в България, защото ще бъдат в чужбина или не са се записали”, заяви Миков и допълни, че още няколко десетки хиляди ученици няма да могат да продължат образованието си по същите причини. „Днес 20% от децата в предучилищна и училищна възраст изобщо не ходят на училище, а неграмотността расте”, подчерта той.

Председателят на БСП подчерта, че международно проучване показва, че у нас подготовката за училище ще е най-скъпа в Европа - за първолаците са нужни 338 лв., а за по-горните класове - не по-малко от 488 лв. „Как ще си позволят това няколко стотин хиляди работещи бедни, на които отнехте възможността да възстановят данъка върху дохода си?”, попита той. По думите му тенденцията е- все по-малко българчета имат достъп до системата на народната просвета и все по-малка част от тези, които имат достъп до нея, успяват да се възползват от него. „Какво прави държавата по всички тези безкрайно тревожни въпроси?”, попита още Миков.

По думите му бюджетът за тази година ще се запомни преди всичко със замразените социални плащания, включително помощите за първокласници и за отглеждането на деца, а излишъкът, ако въобще го има, видимо ще се използва за предизборна агитация на управляващите. Той подчерта, че кредитът от 16 млрд. се усвоява и харчи и не е ясно къде точно отиват парите. „Продуктът, който ежегодно дава българският народ, не се изразходва по начин, който да осигури бъдещето на този народ”, подчерта лидерът на левицата.

Михаил Миков призова управляващите да вземат спешни и адекватни мерки, за да осигурят достъпно образование за всички българчета. По думите му обаче това не може да стане с пренасочването на ресурс от публични към частните училища. Той още заяви, че левицата призовава социалния министър в спешен порядък да предложи увеличаване на размера на социалните плащания, които ще стимулират раждаемостта и ще направят възможно българчетата да получават качествено образование. „Бъдещото на България е по-важно от обществените поръчки и процентите”, категоричен бе той. „Призоваваме народните представители да подкрепят законопроектите ни за прогресивното подоходно облагане, редуциране на ДДС върху детските храни и пособия, и връщането на възможността на стотици хиляди работещи бедни да възстановят по 10% данък върху доходите”, каза още той. По думите му това са парите, с които тези хора ще изпратят детето си на училище.

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

 

На прага сме на първия учебен ден. Този ден от поколения е свързан с радостни емоции у родители и деца. Защото народната просвета е част от гордостта на българския дух. Тази година това вече няма да е така. За много български деца и родители тазгодишният 15-ти септември ще е ден на тъжна равносметка за живота им в държава, която не мисли особено за тях.

Този извод не е резултат на интерпретация на факти и събития, а е въпрос на цифри и обективна статистика. Защото, ако едно събитие може да се тълкува и отляво и отдясно, за да се извлече политически дивидент, то една безпристрастна цифра трудно може да се представи за успех на някого, освен, ако, разбира се, зад нея действително стои такъв успех. Който мисли иначе, подценява хората и способността им да различат демагогията и политическия лабораторен ПР от същността на политика.

15-ти септември ще е денят, в който 13 000 деца няма да тръгнат на училище в България. Защото ще бъдат в чужбина или не са се записали. Още няколко десетки хиляди ученици няма да могат да продължат образованието си по същите причини - защото считат, че у нас липсва перспектива и ще потърсят своя шанс извън България или защото техните родители нямат пари, за да ги подготвят за училище.

Днес 20% от децата в предучилищна и училищна възраст изобщо не ходят на училище. А неграмотността расте.

Посрещаме 15 септември с проучване, което сочи, че у нас подготовката за училище ще е най-скъпа в Европа. За първолаците са нужни 338 лв., а за по-горните класове - не по-малко от 488 лв. Как ще си позволят това няколко стотин хиляди работещи бедни, на които отнехте възможността да възстановят данъка върху дохода си?

Тенденцията е ясно очертана - все по-малко българчета имат достъп до системата на народната просвета и все по-малка част от тези, които имат достъп до нея, успяват да се възползват от него. Според статистиката нацията ни намалява с около 40 000 души годишно.  А достъпът до образование е все по-скъп за обикновения човек.

Какво прави държавата по всички тези безкрайно тревожни въпроси?

Бюджетът за тази година ще се запомни преди всичко със замразените социални плащания, включително помощите за първокласници и за отглеждането на деца. Излишъкът, ако въобще го има, видимо ще се използва за предизборна агитация на управляващите, но не и за провеждането на целенасочена и смислена политика в образованието и демографията. А кредитът от 16 млрд. се усвоява и харчи. И ако е неясно къде точно отиват парите, то е безпощадно ясно къде не отиват - не отиват за стимулиране на раждаемостта, не отиват за осигуряване на спокойствие и устойчивост на икономическите отношения, за да могат младите да раждат, не отиват за образование и квалификация на младите, не отиват за политики, които ще ограничат бедността и социалното изключване на милиони. Продуктът, който ежегодно дава българският народ, не се изразходва по начин, който да осигури бъдещето на този народ.

При тази мрачна перспектива призоваваме управляващите да вземат спешни и адекватни мерки, за да осигурят достъпно образование за всички българчета. Това не може да стане с пренасочването на ресурс от публични към частните училища.

Вие от управляващото мнозинство подкрепихте и наложихте задълбочаването на социалното разслоение между децата. Богатите граждани на България трябва да получат нови шансове, този път с държавна подкрепа. Приемат се промени водещи към разпадане и приватизация на националната образователна система. Неограничен брой учебници по един предмет, закриване на училища и образователни институции, а също така и на помощните и болничните училища Прехвърлянето на основни отговорности и дейности към общините, въвеждането на домашно образование, абсурдната децентрализация водеща до липса на единна държавна политика, са само част от онези реформаторски новости, които унищожават десетилетните постижения на българското училище, на българската народна просвета.

Призоваваме социалния министър в спешен порядък да предложи увеличаване на размера на социалните плащания, които ще стимулират раждаемостта и ще направят възможно българчетата да получават качествено образование, дори това да означава по-малко пари за инфраструктура. Бъдещото на България е по-важно от обществените поръчки и процентите.

Призоваваме народните представители да подкрепят законопроектите ни за прогресивното подоходно облагане, редуциране на ДДС върху детските храни и пособия, и връщането на възможността на стотици хиляди работещи бедни да възстановят по 10% данък върху доходите. Това са парите, с които тези хора ще изпратят детето си на училище. Ние ще продължим да отстояваме този минимален стандарт на справедливост в името на България!

Част от залата може и да не вярва на социалистическата ни идеология, може да не вярвате и на мен. Но аз споделям с вас основно статистическа информация, която, освен всичко друго, е и обществено известна. Очаквах, че правителството е достатъчно отговорно, за да вземе отношение по всички тези въпроси и да предприеме конкретни мерки. Те стават с предложения за законите, с актуализация на бюджета бе да се налага ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ да подканяме. Но явно наближаващите местни избори и преразпределението на достъпа до публичния ресурс за обществени поръчки е по-важен.

Това, уважаеми дами и господа, са видимите резултати за България! Ние от БСП ЛЯВА България не се гордеем с тях, и искаме да ги променим! Може и вие да участвате в това.