Изпълнителното бюро на БСП предложи свикване на Конгрес през септември

Юли 10, 2009 Новини БСП 0 1634

Ръководството на партията заяви подкрепата си към лидера Сергей Станишев   Председателят на БСП Сергей Станишев получи подкрепата на Изпълнителното бюро на партията

Ръководството на партията заяви подкрепата си към лидера Сергей Станишев

 

Председателят на БСП Сергей Станишев получи подкрепата на Изпълнителното бюро на партията. Това съобщи говорителят на социалистите Корнелия Нинова след заседание на ИБ. Ръководството на левицата ще предложи на Националния съвет да се свика Конгрес, обяви още тя. Целта е да се обсъдят политиките на партията, организационния състав, политиката към младите и други важни въпроси. Евентуални промени в ръководството на БСП също може да са сред въпросите, разглеждани от делегатите. Преди това ще се проведат цикъл от разговори на всички нива в БСП във връзка с изборните резултати. Дали форумът ще бъде свикан, обаче ще стане ясно на заседанието на НС на БСП на 18-ти юли. Даването на мандат за подготовка на Конгрес от Националния съвет на ИБ  ще е своеобразен вот на доверие към ръководството. Въпреки това всички членове на ръководството на партията са заявили готовност да подадат оставка.

747 хиляди избиратели са подкрепили БСП, обяви председателят на Националния предизборен щаб Евгени Узунов. Според експерти това е пределът на твърдия електорат на партията. Узунов изрази мнение, че изборните резултати са продиктувани от натрупани негативи и напрежение от управлението, както и от недобрата комуникация на БСП с хората. Той заяви, че ще бъде направен самокритичен анализ и ще бъде търсен изход от ситуацията.

Вече три дни се сблъскваме с една въпросителна, заяви новоизбраният депутат от Коалиция за България Ангел Найденов. По думите му все още няма яснота за ръководството на новия Парламент. Найденов изтъкна и нуждата от формиране на комисия за правилник на Народното събрание. Той подчерта, че БСП ще иска намаляване на броя на постоянните и  временните комисии в Парламента. Социалистите вече са подготвили група, която да предложи структура и промени в Правилника за дейността и организацията на Народното събрание. В нея са включени Георги Пирински, Любен Корнезов, Михаил Миков, Янаки Стоилов и Ангел Найденов.

Конструктивността ще е в основата на поведението на Парламентарната група на Коалиция за България в 41-вото НС, заяви още Найденов.  Той обаче изтъкна, че левицата ще бъде  непримирима срещу всякакви действия, които биха нарушили финансовата и икономическата стабилност и биха отнели социалните придобивки на българските граждани.