БСП ще оправдае доверието на стотиците хиляди хора, които подкрепиха партията

Юли 06, 2009 Новини БСП 0 1476

  В следващите години България ще се нуждае още повече от силна социалистическа партия, която да защитава интересите на хората   Предстоят ни сериозни изпитания

 

В следващите години България ще се нуждае още повече от силна социалистическа партия, която да защитава интересите на хората

 

Предстоят ни сериозни изпитания. Ние трябва да продължим пътя към обновяване и отваряне на БСП към хората, които споделят нашите ценности и вижданията за развитието на България през следващите четири години. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция в изборната нощ. По думите му България в условията на световна икономическа криза ще се нуждае още повече от силна социалистическа партия, която да защитава интересите на хората.  БСП ще продължи да работи в интерес на страната. Ще работи за хората, които се нуждаят и очакват силна икономика и социално ангажирана държава. Ще защитава обществения интерес и етническия мир.

Премиерът изтъкна, че БСП е единствената политическа сила, която пое много ясни и конкретни ангажименти и изпълни голяма част от тях в рамките на управленския мандат. Той даде пример с повишените стойности на средната работна заплата и на пенсиите, запазването и увеличаването на броя работни места, кредитирането на бизнеса, запазването на валутния борд. Очакванията на българските граждани обаче са по- големи и те не дадоха достатъчно подкрепа за левицата. „Ние приемаме с уважение избора на българските граждани, резултатите са тежко изпитание и сериозна загуба за БСП и Коалиция за България", заяви Станишев. Той беше категоричен, че БСП ще направи всичко възможно, за да оправдае доверието на стотиците хиляди хора, които са подкрепили партията.

Станишев увери, че БСП ще бъде конструктивна по отношение на всички инициативи и действия, които гарантират стабилността на страната и доходите на хората. „Ще бъдем безкомпромисни по отношение на всяко посегателство към социалните постижения през последните 4 години", категорично заяви той. БСП няма да подкрепи и ще се противопостави на намеренията за обезценяване и продажба на национални активи, каквато заявка направиха десните сили.  Важно е и страната ни да не бъде тласната отново към разделение и реваншизъм, които в миналото погълнаха голяма част от националната енергия.

Според председателя на БСП икономическата криза е един от факторите, които радикално промениха обществените нагласи последните месеци. „Хората изпитват несигурност и страх за своето бъдеще", заяви Станишев. По думите му кризата се отразява по-слабо в България благодарение на разумната политика на правителството. Хората обаче очакват по- високи резултати и надеждите си в тази посока те дадоха на победителя в изборите.

Като втори фактор Станишев посочи разиграването на етническата карта, което се случва за първи път от много години. „Аз като социалист никога няма да подкрепя политика или поведение, което заради краткосрочен партиен или политически интерес, заради няколко процента отгоре или дори с цената на властта ще създаде етническо напрежение в сраната", категоричен беше Станишев.

За резултатите на изборите роля изигра и страхът от предсрочни избори, отбеляза премиерът. В последната седмица ясно се използваше тезата, че ако ГЕРБ не получи достатъчна подкрепа, ще работи за предсрочни избори в България, което в условие на криза е много опасно.

Станишев пожела на победителите в рамките на тяхното управление да постигнат поне същите резултати, каквито БСП постигна за последните четири години. „Надявам се ГЕРБ да не се окажат заложници на Синята коалиция и тяхната управленска програма", каза още председателят на БСП.

Премиерът изрази задоволство от високата избирателна активност. Тя показва, че хората се завръщат към политиката, поемат отговорност за своето бъдеще и се противопоставят на купуването на гласове. По думите на Станишев обаче мажоритарният вот на тези избори не се състоя. „Предложихме и излъчихме много силни кандидатури като личности и като професионалисти. Това не сработи и това е поука и за БСП, и за всички, които мислят, че мажоритарния вот е панацея", заяви Станишев.

Председателят на БСП  сподели, че  планира в следващите седмици много активна обиколка из страната, за среща с членове, симпатизанти и активисти на БСП, за анализ по места, за открит и честен разговор за това какво се случи и какво предстои на БСП.