За заличаването на “просветата” в България – Младежкото обединение в БСП – Перник

Младежко обединение в БСП – Перник изрази своята позиция за приетия закон за предучилищното и училищното образование

Младежко обединение в БСП – Перник изрази своята позиция за приетия закон за предучилищното и училищното образование. Според младите социалисти този закон ще доведе до задълбочаване на неравенствата в обществото и ще застраши достъпа до образование на децата от малките населени места. „Държавата ще отделя милиони от оскъдните пари за средното образование и ще финансира с тях частните училища със същия норматив за издръжка като държавните и общинските. Това означава, че в един момент в дадено село или малка община, като няма пари за училището и детската градина, те ще бъдат закрити, защото средствата за тях ще отидат за някое частно училище.”, казаха от МО в БСП. В момент, когато социалните неравенства в България се увеличават, от и без това ниско финансираните публични училища, се отнемат държавни средства, за да се дадат на богатите частни училища, разположени само в няколко големи града. Тази дълбоко антисоциална мярка означава регрес на образованието. По същия начин започна погромът в здравеопазването, когато нямаше частни болници и бе решено държавата да ги подпомогне, а после от малката стъпка се стигна до страхотния наплив от частни болници.

Няма никакви финансови разчети към закона, той нарушава принципа с публични средства от данъците да се подкрепят само публични дейности, категорични бяха от Младежкото обединение в БСП. Сега държавата дава едва 3,2% от БВП за средното образование и според 3-годишните прогнози ще ги намалява още, а управляващите искат 13 млн. лв. засега от тези пари да се дават на търговски дружества, които формират печалба.

Младежите от БСП споделиха също, че България е на предпоследно място в ЕС по отделяни средства от БВП за образование – само 3.2%. Трите държави от Евросъюза, в които се дават най-много средства от БВП за образование, са Дания (7.9% от БВП), Швеция (6.1% от БВП) и Кипър, където делът на разходите за образование от БВП е 6.7%. Да, в Швеция се финансират от държавата частни образователни институции, но процент от БВП там, отделян за образование е 6.1, а нашият – 3.2.

И накрая, но не по важност, според младите социалисти, ГЕРБ ни отделя и от една над 120 годишна традиция. Думата “Просвета” е символ на традицията, на трудностите, но и на волята да се изправяме след всяка национална катастрофа. Символ на уникалния празник 24 май. Новият закон на управляващите партии – ГЕРБ и Реформаторски блок, заличи тази дума.

Източник и снимка: www.zapernik.com

http://www.zapernik.com/politika/mladejite-na-bsp-pernik-obrazovanieto-na-decata-e-zastrasheno_39832/