МО в БСП - Перник: Образованието на децата е застрашено

Приетият закон ще доведе до задълбочаване на неравенствата в обществото

Младежко обединение на БСП – Перник смята, че  приетият закон за предучилищното и училищното образование ще доведе до задълбочаване на неравенствата в обществото и ще застраши достъпа до образование на децата от малките населени места. „Държавата ще отделя милиони от оскъдните пари за средното образование и ще финансира с тях частните училища със същия норматив за издръжка като държавните и общинските. Това означава, че в един момент в дадено село или малка община, като няма пари за училището и детската градина, те ще бъдат закрити, защото средствата за тях ще отидат за някое частно училище.”, казаха от МО на БСП.  Те са категорични, че в момент, когато социалните неравенства в България се увеличават, от и без това ниско финансираните публични училища се отнемат държавни средства, за да се дадат на богатите частни училища, разположени само в няколко големи града. Според младежите, тази дълбоко антисоциална мярка означава регрес на образованието. „По същия начин започна погромът в здравеопазването, когато нямаше частни болници и бе решено държавата да ги подпомогне, а после от малката стъпка се стигна до страхотния наплив от частни болници”, припомниха още младите социалисти.

„Няма никакви финансови разчети към закона, той нарушава принципа с публични средства от данъците да се подкрепят само публични дейности”, категорични бяха от Младежкото обединение на БСП. По думите им сега държавата дава едва 3,2% от БВП за средното образование и според 3-годишните прогнози ще ги намалява още, а управляващите искат 13 млн. лв. от тези пари да се дават на търговски дружества, които формират печалба.   Младежите от БСП споделиха също, че България е на предпоследно място в ЕС по отделяни средства от БВП за образование.

Според младите социалисти ГЕРБ ни отделя и от една над 120 годишна традиция. „Думата "просвета" е символ на традицията, на трудностите, но и на волята да се изправяме след всяка национална катастрофа. Символ на уникалния празник 24 май. Новият закон на управляващите партии – ГЕРБ и Реформаторски блок, заличи тази дума”, категорични бяха младите социалисти.