Атанас Мерджанов: Категорично настояваме за свикване на КСНС при президента заради бежанската криза

Авг 30, 2015 Новини БСП 0 1542

БСП е единствената политическа сила с последователна позиция по проблема

Категорично настояваме за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента с точка за разглеждане  на ситуацията по бежанската криза. Считаме, че този въпрос е изключително важен. Това обяви на пресконференция в централата на БСП говорителят на партията и зам.-председател на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Той определи последните събития от  бежанските потоци като тревожни и опасни – тревожни, защото има замесени българи и опасни, защото съдържат потенциален риск за националната сигурност от терористични актове.

Атанас Мерджанов заяви, че БСП е първата и горе-долу единствената политическа сила до момента, която последователно за последните 3 години е поставяла в центъра на вниманието на управленските действия на изпълнителната власт въпроса с бежанската криза. Наред с инициативата, която председателят на НС на БСП Михаил Миков прояви за свикване на извънредно заседание на НС, Мерджанов посочи и други последователни действия на БСП на парламентарно и на партийно равнище. „Благодарение на решителните действия на нашите представители в управлението през 2013 г. беше овладяна бежанската вълна, тъй като България практически имаше нулева готовност”, каза депутатът от левицата. Той припомни и нарочната декларация на Националния съвет на БСП от декември 2013 за бежанската криза, както и за инициираната обществена акция за децата на бежанците в навечерието на 2014 г. „В началото на това НС, разбирайки за неудачните действия на тогавашния вътрешен министър и лутанията за това дали армията трябва да се ангажира с охраната на границата, ние призовахме лично министър-председателят да се заеме с организацията и координацията на този тип действия. До момента не последва нищо”, каза още Мерджанов. Той продължи, че лично министър-председателят заявява, че големите началници трябва да се разберат за бежанската криза. „Вицепремиерът Кунева се срамува, че български граждани са участници, Бъчварова бездейства и няма никаква идея как да се разположат действията на изпълнителната власт за овладяване на тези сложни потоци, а на всичкото отгоре външният министър г-н  Митов е повече зает с осигуряването на закрила за Македония, отколкото за осигуряване  на така нужните средства и закрила  и нормално изразходване без корупционни практики на вече осигурените средства за преодоляване на бежанската криза”, посочи Мерджанов. Той обобщи, че всичко това показва, че българското правителство е тотално неподготвено.

Относно трафика на бежанци Мерджанов заяви, че от ляво искат специална информация и отговор от министър-председателя и вътрешния министър каква е ситуацията. „Има множество разследващи журналисти, които обсипват общественото пространство с тревожни твърдения за замесването на редица вериги, български и чуждестранни граждани, които осигуряват нелегалния трафик на бежанци. Очевидно има свързани много представители на изпълнителната власт по веригата”, заяви говорителят на БСП. Той припомни, че в началото на министерстването на Бъчварова са били сменени шефът на гранична полиция, шефовете на регионалните дирекции на гранична полиция на Елхово и на Кюстендил, а това по думите му са опитни комисари, които имат голяма компетентност.