Михаил Миков: Трябва да имаме ясно очертана политическа идентичност в местната власт

Авг 30, 2015 Новини БСП 0 3316

Внесеният закон от правителството за борба с корупцията категорично не отговаря на онова, което се обещава като мерки за борба с корупцията.

„На тези избори трябва да имаме ясно очертана политическа идентичност в местната власт. Важно е да се опитаме да разбием феодалните владения в някои общини, където политическото представителство не е важно, а е важно кой разпределя бюджетните средства и кой регулира обществените поръчки“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията. Той очерта и приоритетите на БСП за новия политически сезон: партията да продължи последователната линия на лява опозиционна алтернатива на днешното управление, по-справедливо данъчно облагане и да се намери начин да се „отключат” в бюджет 2016г. замразените социални плащания на 16 групи. „Ще бъдем изключително активни по отношение на демографската криза и мерките, които е необходимо да бъдат предприети от страна на държавата“, допълни той. Миков припомни, че когато е поставил въпроса за демографската криза, вицепремиерът Калфин е поел ангажимент в началото на есента да представи стратегия за борба с този проблем. „С интерес ще очакваме и ще се включим активно, макар че смятаме, че са необходими спешни краткосрочни и средносрочни мерки. Ще продължим и активността си и с предложения, свързани с процесуалните закони и закона за съдебната власт“, каза още той. По темата с корупцията, Миков е на мнение, че внесеният закон от правителството категорично не отговаря на онова, което се обещава като мерки за борба с корупцията. „Нищо повече, нищо по-малко от това, което се случи с тефтерчето на Златанов“, коментира председателят на БСП.

Миков засегна и темата за бежанците. Той обясни, че на 18 август е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи с копие до министър-председателя, свързано с твърдения за наличие на организиран трафик на нелегални емигранти и джихадисти на територията на България. „До момента няма реакция. Настояваме да бъдем информирани за всички усилия, които МВР е предприело във връзка с това“, категоричен е той. Председателят на БСП каза още, че е изпратил и писмо до Цецка Цачева с искане за свикване на извънредно заседание на НС, но е получил отговор, че това няма да се случи. „Правителството, увлечено в предизборната кампания, пропусна да заяви ясна позиция и оценка на ситуацията по отношение на емигранти през България. Смятам, че се дължи отговор на цялото общество“, заключи Михаил Миков.

Бойко Великов: Има чувствително обновление сред нашите кандидатури за кметове

„Има чувствително обновление сред нашите кандидатури за кметове на общини и във възрастово, и в образователно отношение. Преобладават кандидати за кметове в активна възраст – 75% от утвърдените до момента”. Това заяви пред медиите зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов. Той припомни, че на заседанието от края на юли са били утвърдени 84 кандидати за кметове на общини, а на днешното заседание - 139. Великов обясни, че предстои утвърждаването на следващо заседание на още 33 кандидати на левицата. По думите му процесът по номинирането и утвърждаването на кандидатите ще приключи следващата седмица.

Великов обясни, че до момента са проведени 235 общински конференции. „Като политическо участие в 169 общини или 75%  БСП ще участва самостоятелно на изборите със свои кандидати, в 15 общини партията ще участва в инициативи комитети за издигане на кметове, 23 общини БСП ще участва в коалиции с други партии от лявото пространство, предимно от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”, заяви зам.-председателят на левицата.

Бойко Великов уточни, че са били номинирани и кметове за общини, областни центрове: Анелия Клисарова - Варна; Николай Георгиев – Враца; Мая Димитрова – Добрич; Георги Кючуков – Кърджали; Атанас Гергинов – Кюстендил; Антон Георгиев – Плевен; Георги Гергов – Пловдив - град; Денчо Бояджиев – Разград; Станислав Стойков – Силистра; Деян Дончев – Търговище и Мариета Сивкова – Ямбол.