Балчик и Албена – вече са свързани чрез „Дамбата”

Юни 30, 2009 Новини Избори 0 1822

Брегозащитното съоръжение „Дамбата", което свързва Балчик и курорта „Албена" и като пешеходна алея, бе открито вчера от министрите на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и енергетиката Асен Гагаузов и Петър Димитров

Брегозащитното съоръжение „Дамбата", което свързва Балчик и курорта „Албена" и като пешеходна алея, бе открито вчера от министрите на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и енергетиката Асен Гагаузов и Петър Димитров. За 30 месеца е изградено каменно-насипно съоръжение с дължина 2611 м, като скалините блокове са с разери от 100 до 500 и от 500 до 1500пкг. Инестицията е около 4,2 млн. Евро, които са получени като държавно гарантиран заем от Европейската инвестиционна банка. Това беше последният участък - нищо че беше по средата на съоръжението. То се строи от 1974 г. и цялата му дължина е 8,6 км, каза кметът на Балчик Николай Ангелов. То ще попази целия скат между Балчик и Албена, който е разработена вилна зона, от абразионни процеси. „Изграждането на такова съоръжение е предизвикателство. То е пример къде отиват евросредствата, а другото са предизборни лозунги" - каза министър Гагаузов.

Според него, е било крайно време ведомството му да се занимава със стопанисването на плажовете, тъй като те са изключителна държавна собственост. „Общините роптаят, защото досега наемите отиваха в техните бюджети" - добави той. „Министерството беше много критикувано, но това означава, че много се работи в него. Не бива да правим от мухат слон със загубените 220 млн. евро, тъй като и други страни-членки на Европейския съюз, са се отказвали и от по-големи суми, за да се подготвят за усвояването на оперативните програми. Ние искахме и едното, и другото, но не стана" - каза още министър Гагаузов.