Михаил Мирчев: Битката за София не е предрешена, предстоят изненади

Юли 28, 2015 Новини БСП в медиите 0 1509

  "Битката за София не е предрешена и предстоят предизборни изненади

 
"Битката за София не е предрешена и предстоят предизборни изненади. Поставям си амбициозната задача на първи тур на местните избори да мина 110 хиляди гласа. От действителните гласове това е 23-25%." Това заяви пред BTV кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев. Като основни слогани на своята кампания той посочи „Новото лице на София за софиянци”, „Нека започнем обръщането в България от София”.  По думите му Вили Лилков от ДСБ не би бил силен противник, защото РБ прави прекалено исторически компромиси и ще се самоубиват успешно до местните избори. „Проблемът в София е доминацията на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова. Високият й рейтинг е декларативен. За нея работи „огромна пропагандна машина”, каза още той.
 
На въпрос, кои са 3-те неща, които иска да направи на първо място за столицата, Мирчев посочи като такива: ревизия на управлението на Йорданка Фандъкова, да се оправи общият устройствен план на града; да се провери какво се случва с бюджета на София. „Трябва да се види какво е заметено под килима. Много се строи на огромни цени. Ако се направи сравнение със средноевропейски  страни, цената на 1 км. магистрала по южната и северната дъга на София е от 2 до 4 пъти по скъпо. Това са абсурди, особено когато става въпрос за уж бедна държава”, обясни Мирчев.
 
По повод общия устройствен план на града той коментира, че в момента чрез частичните промени, които не се обявяват публично, тихомълком главният архитект Диков прави промени и облагодетелства частни интереси.
 
"В България все се говори, че няма пари. В София има пари за абсолютно всичко”, заяви кандидатът за кмет на столицата. По думите му странен е показателят, че ако се види как се осъществява един бюджет, примерно за 2014г- капиталовите вложения за строителство, прави впечатление, че в някои пера има 26% използване на парите, в други – 60-70%. „Десетки милиони уж се икономисват всяка година, а детските градини са недостроени, кварталните улици са ненаправени, тротоарите са в лошо състояние”, посочи Мирчев.
 
Мирчев: Мои приоритети ще бъдат здравеопазването, образованието и детските градини
 
„Ако парите за здравеопазване се използват 100%, а не 60%, това означава, че с общински средства ще се осигури достъп до здравни услуги на обикновения, по-бедния човек”, заяви Михаил Мирчев. Той подчерта, че в София вече има около 80 - 90 частни болници и хората с възможности могат да си платят, въпросът е какво да правят хората, които нямат тази материална възможност. Мирчев подчерта, че здравеопазването става все по-платено и голяма богата община като София може и би трябвало да отделя средства и за здравеопазване. По думите му трябва да се обърне внимание и на профилактиката.Освен здравеопазването, като свой приоритет Мирчев посочи  образованието и детските градини.