Станишев: Прилагането на споразумението ще е тест за политическа зрялост на партиите в Македония

„Постигнатото споразумение е успех, но само първа стъпка

„Постигнатото споразумение е успех, но само първа стъпка. Прилагането му ще е тест за политическа зрялост на парламентарно представените партии. Още от есента Македония може да се върне на пътя на реформите и да работи за своята европейска интеграция. В противен случай страната ще продължи да бъде в перманентна политическа криза, цената за която плащат македонските граждани.

Заради политическата нестабилност редица компании са напуснали държавата, което рязко вдига безработицата и увеличава бедността. Още през есента трябва да се предприемат мерки, които да са ясен сигнал за инвеститорите, че Македония се връща към нормалността.

Необходимо е приемането на законодателство, което да гарантира провеждането на свободни и честни избори, в съответствие с препоръките на Комисията, Европарламента и Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа). И македонските граждани, и Европа очакват от политиците съдебна реформа и свобода на медиите.“

Това заяви в Скопие лидерът на ПЕС и заместник-председател на Съвместния парламентарен комитет ЕС – Македония Сергей Станишев след срещи с лидерите и представителите на четирите парламентарно представени партии. Евродепутатите, членовете на Комитета, се срещнаха последователно с Али Ахмети, лидер на Демократичния съюз за интеграция, Мендух Тачи, лидер на Демократическата партия на албанците, Радмила Шекеринска, заместник-председател на Социалдемократическия съюз на Македония и Никола Тодоров, председател на предизборния щаб на ВМРО-ДПМНЕ и министър на здравеопазването.