Илияна Йотова защити социалните права на уязвимите жени в ЕС

Социалистите и демократите в Европейския парламент успяха да защитят позициите на Илияна Йотова за включване на различните категории уязвими жени в гласуването на доклада за маргинализираните общности и политиката по сближаване

Социалистите и демократите в Европейския парламент успяха да защитят позициите на Илияна Йотова за включване на различните категории уязвими жени в гласуването на доклада за маргинализираните общности и политиката по сближаване. Специфичното заделяне на средства за проблемите на жените също влезе в доклада, благодарение на гласовете на социалистите и демократите и крайно левите евродепутати.

Според Йотова докладът не трябва да се концентрира само върху ромските въпроси, а да обхваща различни маргинализирани общности и е нужно целево заделяне на средства за проекти, свързани със специфичните проблеми на жените. "Често не обръщаме внимание на маргинализираните групи жени - работещите бедни, самотните майки и пенсионираните жени. Държавите членки трябва да приемат целеви програми за подобряване на условията им на живот, достъпа до здравеопазване и основни социални услуги", каза тя. Според нея чрез насочване към проблемите на жените се третират и проблемите с детската бедност и социалното изключване.  

Йотова бе отговорна за позицията на Групата на социалистите и демократите в становището на Комисията по правата на жените в ЕП, по доклада в комисията по регионално развитие. Тери Рейнтке, немски евродепутат от групата на Зелените, инициира  доклада, за да насочи по-добре средствата от европейските структурни фондове за справяне с проблемите на общностите, които страдат от сериозно изключване и нямат достъп до основни услуги.

Българският евродепутат обърна внимание и на жените във високопланинските региони, сред които има високи нива на бедност и липса на образование. Йотова е на мнение, че за тях е нужно да се намерят възможности за заетост и упражняване на занятие.