Станишев: ПЕС поздравява преговарящите за историческата ядрена договорка с Иран

След месеци на преговори постоянните пет членки на ООН (Великобритания, Китай, Франция, Русия, САЩ) и Германия се споразумяха днес с Иран за ядрената му програма

След месеци на преговори постоянните пет членки на ООН (Великобритания, Китай, Франция, Русия, САЩ) и Германия се споразумяха днес с Иран за ядрената му програма.
„В тези трудни и опасни времена искаме да благодарим на преговарящите партньори за тяхната политическа решимост да се идентифицират нови основи за сътрудничество“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.
„След 12 години на несигурност около ядрената програма на Иран, успяхме да избегнем най-лошия сценарий. Това отваря цяла нова страница за диалог, което само по себе си е историческо събитие.“
„Преговорите не започнаха при най-добрите обстоятелства. Въпреки скептицизма и препятствията по пътя, трябва да признаем, че дискретната дипломация на ЕС носи резултати.
ПЕС поздравява Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини за огромните й усилия по улесняване на преговорите и постигането на сделка. Външните министри на Франция и Германия също заслужават похвала за решаващите си роли по това споразумение“, коментира Станишев в Брюксел.