Станишев: Европа не трябва да пропуска тази възможност да намери решение за Гърция

Преди срещата на върха на държавите от еврозоната днес, посветена на Гърция, левите премиери се събраха, за да обсъдят възможни решения на гръцката криза

Преди срещата на върха на държавите от еврозоната днес, посветена на Гърция, левите премиери се събраха, за да обсъдят възможни решения на гръцката криза. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви:

"Днес Европа има уникалната възможност да избегне истинска катастрофа, и не трябва да я пропуска. Всички леви премиери работят за една цел: да задържим Гърция в Еврозоната. Обратното би имало трудно предвидими последици в икономически, политически и морален план – не само за гръцкия народ, но и за ЕС. Бих искал специално да подчертая важната роля на Франция в тези преговори, и приносът на френския президент Оланд за намирането на конструктивно решение".

"Очевидно е, че немският финансов министър Шойбле не желае споразумение. Тази позиция обаче не съвпада с вижданията на немските социалдемократи. От друга страна, с цялото си поведение гръцкият премиер Ципрас доведе страната си до ръба на финансова и социална катастрофа, и загуби доверието на партньорите" – допълни той.

Станишев добави още: "Вярвам, че този път гръцкото предложение за сделка е сериозно. Гръцкото правителство трябва да направи необходимите стъпки, за да покаже, че има солиден и заслужаващ доверие отговор, и истинска воля да го приложи. То трябва бързо да започне да изпълнява оповестените ангажименти."

"Времето не е на наша страна. Този въпрос е политически и засяга целия ЕС, и трябва да бъде решен на ниво Европейски съвет, заради важните последици и отговорности, които ще има всяко взето решение" – заяви в заключение Станишев.

В срещата взеха участие френският президент Франсоа Оланд, малтийският премиер Джоузеф Мускат,австрийския канцлер Вернер Файман, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, немският вицеканцлер Зигмар Габриел,  председателят на Еврогрупата Жерон Диселблум, еврокомисарите Франс Тимерманс и Марош Шефчович, лидерът на Групата на социалистите в ЕП Джани Питела, както и лидерите на партии от Испания, Португалия и Холандия. В разговора ще участва и новият лидер на ПАСОКФофи Генимата.