Илияна Йотова: казваме, че Грекзит не е решение

Пет години, ние социалистите повтаряме, че политиката на ограничения ще доведе до фалит, а днес казваме, че Грекзит не е решение. Ново споразумение трябва да има и то да има нова философия - развитие на икономиката и социални гаранции за хората

"Пет години, ние социалистите повтаряме, че политиката на ограничения ще доведе до фалит, а днес казваме, че Грекзит не е решение. Ново споразумение трябва да има и то да има нова философия - развитие на икономиката и социални гаранции за хората". Това заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова по време на дебата за ситуацията в Гърция в Европейския парламент. На дебата присъстваха министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

По време на дебата Юнкер също така засегна темата за "Грекзит", т.нар. излизане на Гърция от еврозоната: "Приготвили сме подробен план за излизането на Гърция от еврозоната, ако не се стигне до сделка", каза председателят на Комисията. Той подчерта, че все пак иска Гърция да остане в еврозоната. Йотова добави, че политиката на Тройката, състояща се в орязване на доходи, свиване на икономиката и нарастване на данъци е провал и е довела единствено до нови милиарди задължения, вдигане на безработицата, два пъти повече бедни и политическа нестабилност. "Гръцкият народ  и европейските граждани трябва да видят една Европа, която стои зад техните интереси. И това е нашата отговорност“, каза Йотова. По нейните думи въпросът не е в избора между еврото и драхмата, а в бъдещето на европейския проект. „Ние искаме Европа, която отрича развитие на две скорости. Която отрича двойните стандарти и не разделя държавите-членки на център и периферия. Ние вярваме в европейския проект, в солидарността и подадена ръка, в който европейските граждани вземат решенията, а не финансовите структури.  Постигане на споразумение с Гърция ще бъде мощен сигнал, от който имаме огромна нужда, докато сме заобиколени от огромни предизвикателства - криза, конфликти, бежански вълни, тероризъм", каза още Йотова.

Дебатът се проведе след срещата на върха на Съвета на ЕС, на която бе даден последен срок до неделя Гърция да представи своите предложения в замяна на получаване на нов спасителен план. Правителството на Ципрас вече е подало официална молба към Европейския механизъм за стабилност - инструмента на ЕС за създаване на спасителни планове в случай на финансова криза. „Все още се очакват конкретните мерки, които Атина ще предложи в замяна на заема. В писмото си министърът на финансите на Гърция е казал, че ще проведе "мерки, свързани с данъчната реформа", както и "мерки свързани с пенсиите", поясни евродепутатът.

В неделя ще се проведе нова среща на върха, на която ще се обсъдят предложенията и ще бъде взето крайното решение за съдбата на държавата членка.