Георги Пирински: Отговорното управление на корпорациите трябва да е ключов приоритет на Евросъюза

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Георги Пирински взе участие в провелия се снощи дебат в пленарна зала по Доклада за изменение на Директивата за насърчаване на дългосрочната ангажираност на акционерите при корпоративното управление

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Георги Пирински взе участие в провелия се снощи дебат в пленарна зала по Доклада за изменение на Директивата за насърчаване на дългосрочната ангажираност на акционерите при корпоративното управление. Българският евродепутат подчерта като най-важен принос на Доклада това, че дава силен тласък към отговорно корпоративно управление. Той приветства разпоредбите, които се отнасят до правата на акционерите, но и на други засегнати страни, като например служителите. Наред с тях, съществени за постигането на качествено ново корпоративно управление, са: прозрачност в работата на компаниите чрез доклади, достъпни за широката публика, обявяване на печалбите им във всяка отделна страна и възнаграждения на ръководния състав, базирани на постигнати резултати. Пирински подкрепи целта на тези мерки насочени към преход от търсене на бързи дивиденти на всяка цена, дори чрез избягване на данъци и поддържане на ниски заплати, към дългосрочна стратегия в полза на интересите на фирмите, техните акционери и цялото общество.

Докладът, по-известен като Доклада „Коферати” по името на основния му автор, от месеци наред е сред широко обсъжданите теми в Европейския парламент. Причина за това са не само съществените въпроси, които новата Директива трябва да регулира, но и множеството промени, които социалистите успяха да внесат в първоначалното предложение на Европейската комисия (ЕК). За разлика от ЕК и евродепутатите от Европейската народна партия, които виждаха Директивата само като инструмент за по-ефективна защита на правата на акционерите, социалисти в ЕП наложиха по-общ подход, осигуряващ далеч по-справедливо и по-ефективно управление на фирмите.