187 милиона за 100 000 работни места

Енергични и целенасочени са мерките, които министерството на труда и социалната политика предприема за съхраняване стабилността на пазара на труда в условия на криза

Енергични и целенасочени са мерките, които министерството на труда и социалната политика предприема за съхраняване стабилността на пазара на труда в условия на криза. До месец май  България е единствената страна-членка на ЕС, която вече на практика изпълнява всичките седем приоритетни мерки, посочени от Европейската комисия..

 В специално съобщение от 3 юни ЕК препоръчва на държавите-членки седем  основни мерки за преодоляване на последиците от кризата на пазара на труда.

  • Запазване на заетостта
  • Създаване на нови работни места
  • Разширяване на участието в учене през целия живот и улесняване на достъпа до заетост
  • Подкрепа за работещите, преминали на непълно работно време
  • Насърчаване на мобилността на работната сила
  • Подкрепа за създаване на нови работни места
  • Повишаване на квалификацията и уменията на заети и безработни

 

С обявения днес от министър Емилия Масларова старт на още четири операции по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" България практически вече реализира препоръчаните от Европейската комисия мерки.

Общият бюджет за обявените нови операции е 187 млн.лв. и по тях се предвижда да бъдат обхванати най-малко 83 000 безработни лица.


„Отново на работа" ще се реализира чрез наемане на безработни, които да се грижат за децата на семейства, в които и двамата родители са наети по трудово правоотношение. Предвижда се да бъде осигурена заетост на най-малко 8 000 безработни, преимуществено в предпенсионна възраст. Планираните средства са 64 млн.лв.

„Адаптивност" е схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, която цели да съкрати масовите съкращения и напускането на работници и служители от предприятия, които по икономически причини са преминали на непълно работно време. За период до 5 месеца те ще бъдат включени в професионално обучение и ще получават стипендии в размер до 132 лв. на месец. Очаква се да бъдат обхванати 42 000 души, а планираните средства са 72 млн. лв.

 

„На път" дава възможност на хора, наети по трудов договор, да получават средства за транспортни разходи за период до 1 година, когато работното им място е извън населеното място, в което са регистрирани по настоящ адрес. Предвидените средства за тази схема са 25 млн.лв., а хората, които ще обхване - най-малко 6000 души.

„Аз мога" ще даде възможност на поне 27 000 заети по трудов договор лица да се включат в курсове за професионална квалификация или повишаване на компетенциите. Планираните средства са в размер на 26 млн. лв.

 

С операция „Развитие" и Схемата „Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта", които стартираха още в началото на месец юни се комплектова цялата гама от препоръчаните от Европейската комисия антикризисни мерки.